Tayland Kripto Paralar için Daha Katı Kurallar Geliştirecek

Bangkok Post, Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun kripto varlıklar için daha katı kurallar hazırladığını bildirdi. Düzenleyici kurum katı kurallar için ‘yatırımcı koruma’ gerekçelerini öne sürüyor.

Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu kripto para endüstrisini incelemek üzere bir çalışma komitesi kuruyor. Komitenin ilgili devlet kurumları ve özel sektör temsilcilerinden oluşacağı öğrenildi.

Komite, özellikle ünlüleri ve influencer'ları kullanan kripto para reklamlarını, ürün tanıtımlarını engellemeyi amaçlıyor.

Öte yandan Tayland Merkez Bankası, merkez bankası dijital para birimini (CBDC) piyasaya sürerek Çin'i bu konuda takip etmek istiyor. Ayrıca Tayland Merkez Bankası yıl sonundan önce bir perakende CBDC pilot uygulaması başlatmaya hazırlanıyor. Nitekim Tayland da tıpkı Çin gibi devletin izleyip kontrol edebileceği programlanabilir bir para birimi istiyor.

Tayland blokzincir teknolojisinin kullanımına ise sıcak bakıyor. Nitekim ekim ayı sonunda Tayland ve Macaristan'ın finansal teknoloji kuruluşları, Blokzincir teknolojisinin kendi finans sektörlerine girişini desteklemek amacıyla iki taraflı bir Mutabakat Zaptı (MOU) imzalamıştı. Bangkok Post'un haberine göre, Tayland Fintech Derneği Başkanı Chonladet Khemarattana Tayland'da e-ticaret, mobil ödemeler, dijital para birimlerinin hızla büyüdüğünü ve Tayland’ın yerel finans teknolojisini daha da geliştirmek için uluslararası iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu söylemişti.