TCMB Faiz Oranını Açıkladı! USDT Nasıl Tepki Verdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan sürpriz bir açıklama ile politika faizi %40 seviyesine yükseltildi. Bu haberle birlikte dolar kuru önemli ölçüde düşüş yaşadı.

TCMB'nin son duyurusuna göre, bir önceki ay 500 baz puanlık cesur bir faiz artışının ardından, Kasım ayında da piyasa beklentilerini aşan bir artışla faiz oranını yine 500 baz puan artırdığı belirtildi.

Önceden %8,5 seviyelerine kadar gerileyen faiz oranları, son altı ayda alınan kararlar neticesinde %40'a kadar yükseltilmiş durumda.

Merkez Bankası, politika faizi kararının, enflasyonu kontrol altına alacak ve orta vadede %5'lik hedefe ulaştıracak mali ve parasal koşulları oluşturacak şekilde alındığını ifade etti.

Banka ayrıca, doğrudan yabancı yatırımların, dış finansman koşullarındaki iyileşmenin, rezervlerdeki artışın ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına yapacağı katkıların fiyat istikrarını güçlendireceğini vurguladı.

Faiz oranlarının beklenenden daha yüksek açıklanmasıyla, Tether (USDT) Türk Lirası karşısında değer kaybetti. Açıklama öncesi 29,12 TL'ye ulaşan Tether, açıklama sonrası %0,7'lik bir düşüşle 28,9 TL'ye geriledi.