TCMB, FAST Sistemi’nin Kullanıma Açıldığını Duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün (8 Ocak 2021) paylaştığı basın duyurusunda, bünyesinde geliştirilen yeni nesil 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması olan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi’nin, bankalarla sürdürülen pilot testlerin tamamlanmasının ardından kullanıma açıldığını söyledi.

FAST Sistemi ile birlikte, elektronik ödemelerin sisteme kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve pratik bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi’nin de kullanıma açıldığı duyuruldu.

İlk aşamada 50 TL limitli olan FAST Sistemi’nin, yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla düşük limitlerle başlatıldığını, kullanımın yaygınlığına göre kademeli şekilde artırılarak limitin 1000 TL’ye kadar yükseltileceği belirtildi.

FAST Sistemi Ne İşe Yarayacak?

TCMB’nin web sitesinde de belirttiği üzere FAST Sistemi, işlem limitlerinin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve karekodlu ödemeler ile ödeme isteme gibi katma değerli yeni özelliklerin de yakın vadede eklenmesiyle, dijital ekonominin bir üst seviyeye taşınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.