Terra Classic (LUNC) Neden Yükseldi? – 06.09.2022

Luna Classic (LUNC), Terra Luna’nın kurucusu Do Kwon’un LUNA’yı kurtarma planının bir parçası olarak Luna 2.0'ın piyasaya sürülmesi ile resmi olarak başlatıldı. Terra Classic, kullanıcıların itibari para birimlerine endeksli sabit koin oluşturmasını sağlayan bir blokzinciridir.

Terra Classic (LUNC), son 24 saatte yaklaşık olarak %50 oranında yükseldi. 0.0076856 TRY’den işlem gören LUNC, haziran ayından bu yana yükseliş eğilimi göstermektedir. Coinmarketcap verilerine göre 24 saatlik işlem hacmi ise 52.410.490.349 TRY’dir. Anlık CoinMarketCap sıralamasına göre 205. Sırada yer almaktadır. Terra Classic’in ekosistemi içerisinde geliştirdiği kilitleme ve her işlemde %1.2’lik LUNC yakımı gerçekleştiren sistemini kurması ve bu sistemi oylamaya sunması yükselişi tetikleyen sebeplerden biri olarak gösterilebilir.

Peki Neler Olmuştu?

Terra (LUNA) yeni ismiyle (LUNC) ve TerraUSD (UST) krizinden sonra, proje geliştirici ve yöneticisi olan Terraform Labs tarafından, krizi yönetebilmek adına bazı planlar oluşturuldu ve Terra topluluğunun onayına sunuldu. Yönetici şirketin CEO’su olan Do Kwon, Terra blokzincirini çatallayarak yeni bir blokzincir yaratılmasını, bu yeni blokzincirin Terra olarak adlandırılmasını ve eski blokzincirin Terra Classic olarak hayatına devam etmesini içeren bir çıkış planı açıkladı. Aynı zamanda Terra topluluğunun da ısrarla uygulanmasını istediği bir yakım planı bulunmaktaydı. Her ne kadar, CEO Kwon bu kararı desteklemediğini birçok kez dile getirmiş olsa da topluluğun bu konudaki ısrarı baskın çıktı. Öncellikle Kwon’un çıkış planı olan çatallama, topluluk tarafından oylandı. Oylama sonucunda topluluğun %65.5’i bu planın hayata geçirilmesi için evet oyu verdi. 28 Mayıs 2022 TSİ ile 09.00’da Terra blokzinciri resmi olarak blok üretimine başladı. Aynı zamanda, topluluğun ısrarla istediği yakım planının da kabul edildiği ve 1.3 milyon UST’nin yakılacağı duyuruldu.