Terra Classic (LUNC) Neden Yükseldi? - 24.06.2024

Terra Classic (LUNC), 2018 yılında Do Kwon ve Daniel Shim tarafından kurulan Terraform Labs şirketi tarafından geliştirilen bir blok zinciri protokolüdür. Kullanıcıların USD, EUR, TRY gibi itibari para birimlerine endeksli stabil kripto para birimleri (stablecoin) oluşturmasını sağlamaktır. Bu sayede, kripto para dünyasında fiyat istikrarını ve geniş kapsamlı benimsenmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Terra Classic, iki tür token kullanır: Stablecoinler, itibari para birimlerine (USD, EUR, TRY vb.) sabitlenmiş kripto para birimleridir ve en bilinen örneği USTC (Terra Classic USD)'dir. LUNC ise Terra Classic zincirinin yerel kripto para birimidir. Kullanıcılar, USTC gibi stablecoinleri oluşturmak için LUNC'u yakabilirler. LUNC yakıldığında, USTC arzı azalır ve bu da fiyatının sabit kalmasına yardımcı olur. Tersine, USTC talebi arttığında, kullanıcılar stablecoinleri basmak için LUNC satın alabilirler.

Son 24 saatte ve haber yazım sırasında %6'lık yükseliş gösteren LUNC, günün yükselenleri arasında yer aldı. LUNC piyasada yaşanan düşüşe rağmen son günlerde Türkiye’de bir borsada yaşanan hack olayı sebebi ile global çapta gündeme geldi. Dünyanın en büyük borsalarının dahi devreye girdiği süreç sebebi ile gelişmeler oldukça ses getirdi. Olay sonrası alınan kararlar ve yaşanan popülerlik fiyatta hareketliliğe sebep olmuş olabilir.