Terra (LUNA) Neden Düştü?- 24.03.2023

Terra, Güney Kore menşeli blokzincir şirketi Terraform Labs tarafından 2019 yılında piyasaya sürülmüş bir blokzincir protokolüdür. LUNA bir süre sonra kripto para ekosisteminde, birçok yatırımcı tarafından güvenilen ve piyasa değeri açısından en büyük ilk 10 proje arasında yer almayı başarmıştı.

Terra (LUNA) yeni ismiyle (LUNC) ve TerraUSD (UST) krizinden sonra, proje geliştirici ve yöneticisi olan Terraform Labs tarafından, krizi yönetebilmek adına bazı planlar oluşturuldu. Bu bağlamda Terra’nın kurucusu Do Kwon, yeni bir zincire geçiş yapmayı önerdi. Oylama sonucunda topluluğun %65.5’i bu planın hayata geçirilmesi için evet oyu verdi. Önerinin kabul edilmesinin ardından yeni zincir yoluna Terra, token’ı da LUNA adı ile devam ederken eski zincir Terra Classic olarak adlandırıldı. Terra Classic ağının yerel tokeni ise LUNC olarak belirlendi. Aynı zamanda, yeni blokzincir üzerinden, ilk zincirin çökmesinden etkilenenlere belli bir oran dahilinde LUNA Token’ları dağıtılacağı bir airdrop planı paylaşıldı.

LUNA, son 24 saatte %5.24’lük düşüşle birlikte 26.31 TL’den işlem görüyor. Terra’nın kurucusu Do Kwon'un Karadağ'da tutuklandığı iddiası Karadağ İçişleri Bakanı Filip Adzic tarafından Twitter üzerinden yapılan bir paylaşımla doğrulandı.  Adzic, Twitter hesabından şu ifadeleri paylaştı: "Karadağ polisi en çok aranan kaçaklardan biri olduğundan şüphelenilen bir kişiyi, Singapur merkezli Terraform Labs'ın kurucu ortağı ve CEO'su Güney Kore vatandaşı Do Kwon'u gözaltına aldı." Adzic'e göre Do Kwon Podgorica havaalanında sahte belgelerle tutuklandı. ABD, Do Kwon ve şirketi Terraform Labs'ı, "milyarlarca USD’lik kripto varlık menkul kıymetleri dolandırıcılığı planlamakla" suçlamıştı. Do Kwon, Güney Kore'de de dolandırıcılık ve sermaye piyasası yasasını ihlal etmekle suçlanıyor.