Tesla’nın Kaç Bitcoin’i Var?-banner-imageAraştırma

Tesla’nın Kaç Bitcoin’i Var?

Tesla, ABD merkezli bir otomobil ve enerji şirketidir. 2003 yılında kurulmuştur ve kurucuları arasında girişimci Elon Musk da yer almaktadır. Şirketin merkezi Kaliforniya'da bulunmaktadır. Tesla, öncelikle elektrikli araçlar üretmektedir ve bu alanda öncü firmalardan biridir. Ayrıca yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda da çalışmalar yürütmektedir. Şirketin ürettiği araçlar, yüksek performans, uzun menzil ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkmaktadır. Ayrıca, otonom sürüş teknolojileri konusunda da öncü çalışmalar yürütmektedir.

PayPal, Tesla Motors, SpaceX, Neuralink ve Boring Company gibi birçok şirketin kurucusu ve CEO'su olarak görev yapmış olan Elon Musk, çevre dostu enerji teknolojileri, uzay keşfi ve insan yapay zekası gibi konulara olan ilgisinin yanında Elon Musk kripto para birimleriyle de ilgilenmektedir. Sosyal medya platformlarından yaptığı paylaşımlarla da sık sık gündeme gelmektedir. Özellikle Bitcoin ve Dogecoin hakkında attığı tweetlerle kripto para piyasasında önemli dalgalanmalara sebep olmuştur. Tüm bunlara ek olarak Tesla, 2021 yılında Bitcoin satın alımı yaptığını duyurmuştu.

Bitcoin Satın Almıştı

Tesla geçmiş dönemlerde yayınladığı bilanço raporlarında, 2021’in ilk 9 ayında yoğun bir şekilde Bitcoin alımı yaptığının altını çizmiş durumda. 9 aylık süreç içerisinde Tesla yaklaşık 1.5 Milyar USD’lik Bitcoin alımı gerçekleştirdi. Ayrıca, kripto para ödemelerinin yasalar tarafından desteklendiği eyaletlerde, elektrikli araç dahil olmak üzere belirli ürünlerde müşterilerine Bitcoin ile ödeme seçeneği sundu. Fakat bu uygulama Mayıs 2021 tarihinde askıya alındı. 2021 yılındaki 1.5 Milyar USD’lik satın alımın ortalama dolar maliyeti resmi olarak açıklanmadı. Resmi olmayan piyasa tahminlerine göre, Tesla’nın 2021 yılındaki Bitcoin satın alımlarının ortalama dolar maliyeti 34.200 USD. Resmi olmayan ortalama dolar maliyeti baz alınırsa Tesla 2021 yılı içerisinde yaklaşık 44.000 adet Bitcoin satın alımı gerçekleştirmiş diyebiliriz.

Bitcoin Portföyünde Azaltmaya Gitti

Temmuz 2022 tarihinde Elon Musk, Tesla'nın Bitcoin varlıklarını dönüştürme kararı almıştı. Bitcoin satışı ile ilgili açıklamalarda bulunan Musk, dönüştürme kararının direkt olarak Bitcoin’le alakalı olmadığını dile getirdi. Tesla'nın Çin'deki Şangay Gigafactory'sini etkileyen COVID-19 kısıtlamalarına ilişkin belirsizlik nedeniyle nakit pozisyonunu iyileştirmek için Bitcoin satışı yapıldığını belirtti. Tesla’nın Bitcoin varlıklarını satmasının nedeni Çin'deki COVID-19 kısıtlamalarının ne zaman hafifleyeceğine dair belirsizliğin olmasıydı. Bu belirsizlik göz önüne alındığında firmanın likidite oranını güçlü seviyeye çekmek için Bitcoin varlıklarının %75’ini satmasının şirket için değerli olduğu kanısına varabiliriz. Likidite sorununu çözmek için Bitcoin satma yoluna giden Tesla, Bitcoin varlıklarının %75’ini sattı ve yaklaşık 936 milyon USD’lik gelir elde etti.

Tesla Yeni Bitcoin Alımı ya da Satımı Yaptı mı?

İlk çeyreğin kapanmasıyla birlikte dikkatler tekrar Tesla bilançosuna döndü. 19 Nisan Perşembe 2023 günü itibarıyla Tesla, 2023 yılı ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. Bilanço verilerine göre, Tesla’nın geliri 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen senenin ilk çeyreğine kıyasla yüzde 24’lük artış gösterdi ve 23,3 milyar dolara yükseldi. Şirket, 2022 yılının ilk çeyreğinde toplamda 18,8 milyar dolarlık gelir elde etti, son çeyrekte ise 24.3 milyar dolarla rekor kırmıştı. Şirketin araç üretimi yıllık bazda %44 oranında artış gösterdi. Teslim ettiği araç sayısı da %36’lık artış gösterdi. Araç üretiminde ve araç teslimi verilerine rağmen şirketin hisse başına karı düşüş gösterdi. Tesla’nın 2022 yılının ilk çeyreğinde 1.07 dolar olan hisse başına karı, 2023 yılının ilk çeyreğinde 0.73 dolara geriledi.

Tesla ilk olarak tarihler Şubat 2021’i gösterdiğinde 1,5 milyar USD değerinde Bitcoin satın aldığını duyurmuştu. Mart 2021'de de Tesla CEO'su Elon Musk, artık şirketin ürettiği otomobillerin ABD'de Bitcoin ile satın alınabileceğini açıklamıştı; ancak kısa bir süre sonra Tesla BTC ile ödeme kabul edilmesi kararından geri adım attı.

Tesla'nın 2023 yılı ilk çeyrek bilançosunun açıklanmasıyla birlikte herhangi bir yeni Bitcoin alım ya da satım işlemi gerçekleştirmediği görülmektedir.