The Merge Sonrası Ethereum Madencilerinin Yeni Durağı: Ethereum Classic (ETC)-banner-imageAraştırma

The Merge Sonrası Ethereum Madencilerinin Yeni Durağı: Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic (ETC) işlemci gücü temmuz ayı itibarıyla sert bir yükseliş göstererek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Aşağıdaki grafikte Ethereum Classic hash rate (işlemci gücü) seviyesini görebilirsiniz. 11 temmuz tarihinde başlayan yükseliş hareketi ile işlemci gücünün tüm zamanların en yüksek seyrettiğini söyleyebiliriz.

etchashrate.png kaynak:coinwarz

Benzer bir durum Ethereum Classic (ETC) fiyatında da kendisini gösteriyor. Ethereum Classic işlem gücünün sert yükselişinin başladığı tarih olan 11 temmuzda, ETC fiyatı da yukarı yönlü hareketine başladı. Özellikle son zamanlarda yüksek korelasyona sahip olan bu iki veri de yaklaşık 2 aylık bir süreçte %100’ün üzerinde yükseliş göstermiştir.

etcprice.png

kaynak: tradingview

2016 yılında gerçekleşen DAO Hack’i sonrası Ethereum blokzincirinin çatallanması kararı verilmiştir. Esas zincir Ethereum Classic olarak devam ederken, forklanan yeni zincir Ethereum adını aldı. ETH ve ETC o tarihten itibaren farklı zincirlerde iki ayrı kripto para birimi olarak yoluna devam etmektedir. Ethereum ve Ethereum Classic blokzincirleri The Merge öncesi aynı fikir birliği mekanizmasını kullanıyor. Bu mekanizma Proof of Work (PoW). Ethereum The Merge ile mevcut fikir birliği mekanizmasını Proof of Stake’e (PoS) çeviriyor. Ethereum’un fikir birliği mekanizmasının değişimi ile Ethereum ağı geliştirmelere çok daha uygun ve çok daha çevre dostu bir yapıya sahip olacak. Madencilik kavramının ortadan kalkacağı bu yapıda, ETH kilitleme işlemi gerçekleştiren ağ paydaşları ağda görev alacak. Bu nedenle daha önce yüksek donanım gücüyle madencilik yapan Ethereum ağı paydaşları farklı bir blokzincire yönelmek zorunda. Bu projeler arasında da en çok öne çıkan zaten Ethereum’un forklanmış olduğu Ethereum Classic (ETC).