Theta (THETA)-banner-imageKoin İncelemeleri

Theta (THETA)

Projenin Adı: Theta Network

Projenin Belirteci: THETA

Projenin İnternet Sitesi: thetatoken.org

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/Theta_Network

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.Theta Network Nedir?

Theta Network, video yayın (streaming) hizmeti sağlamak için ortaya çıkarılmış blokzincir tabanlı bir ağdır. Theta Network’ün amacı, video yayın (streaming) endüstrisinin karşılaştığı problemleri belirleyerek bu problemlere çözüm sağlamaktır. Yapılan araştırmalarda, günümüzde internet trafiğinin büyük bölümünü video paylaşım ve yayın platformlarının oluşturduğu görülmektedir. Video yayın platformlarındaki bu trafiğin gün geçtikçe artması, yeni platformların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Theta Network iki bölümden oluşur. Bu bölümlerden ilki video yayınlarının dağıtımının gerçekleştiği ağdır. Ağdaki doğrulayıcılar bu ağa katılmakta ve bant genişliğine katkıda bulunmaktadır. İkinci bölüm ise Theta Blokzinciridir.


B.Theta Network Neler Sunmaktadır?

Theta Network’ün sunduğu en önemli özelliklerden biri kaliteli ve yüksek bant genişliğine sahip yayın gerçekleştirme imkanı sağlamaktır. Böylece Theta, video yayın dağıtımının kalitesini iyileştirmekte ve yüksek çözünürlük sağlayarak yeni nesil video yayınlar için en önemli sorunu çözmektedir.

Theta Network’ün sunduğu çeşitli özelliklerden birkaçı şu şekildedir:

Yüksek Yayın Kalitesi

Theta Network, coğrafi konum fark etmeksizin yüksek yayın kalitesi sunmak ve merkeziyetsiz bir video dağıtımını desteklemek için, özel olarak tasarlanmış bir blokzincire sahiptir. Bu blokzincir sayesinde ağa katkıda bulunan doğrulayıcılar bant genişliğini paylaşmaktadır. Daha doğru bir tabir ile kullanıcılar cihazlarını ve bant genişliklerini dünyadaki herhangi bir izleyiciye aktaran önbelleklere ödünç olarak verebilmektedir. Bu Theta Network’ün mevcut video yayın ağlarından çok daha fazla önbellekleme ve aktarma noktasına sahip olmasına neden olmaktadır. Bu sayede de video yayın kalitesi yükselmektedir.

Maliyet Avantajı

Theta Network sağladığı İçerik Dağıtım Ağı ile hem içerik üreticilerine hem de platformlara maliyet avantajı sağlamaktadır. Geleneksel İçerik Dağıtım Ağları’nın kurulumu ve bakımı oldukça maliyetlidir. Theta Network ise, dağıtık ve doğrulayıcılar tarafından sağlanan bant genişliği kaynakları ile hem içerik üreticilerinin hem platformun hem de son izleyicinin kazançlı olmasını hedeflemektedir.

Theta Token

Theta Network, THETA aracılığı ile video yayın endüstrisindeki tüm paydaşlar için tamamen kazançlı bir ortam oluşturmayı hedeflemektedir. Doğrulayıcılar ağa sağladıkları bant genişliği kaynakları ile THETA kazanmaktadır. Bu sayede ağa daha fazla doğrulayıcı katılmakta, ağ güçlenmekte ve yayın kalitesi artmaktadır.

Merkeziyetsizlik

Theta Network diğer merkezi video yayın platformlarının aksine tamamen merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir. Bu da ağdaki tüm paydaşların merkezi yapılara nazaran daha özgür olmasını ve kazanç elde edebilmesini sağlamaktadır.


C.Theta Network Teknolojisi

Yayın endüstrisinin en önemli parçalarından biri İçerik Dağıtım Ağları’dır (Content Delivery Networks). İçerik Dağıtım Ağları, video yayın endüstrisinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Video yayınlarını, son izleyici olarak tanımlanan platform kullanıcılarına ulaştırmak için bir altyapı sağlamaktadır. Günümüzdeki tipik İçerik Dağıtım Ağı sağlayıcıları coğrafi olarak izleyicilere yakın olması gerekliliği ile dünyanın birçok noktasında veri merkezleri oluşturmaktadır. Bu da az gelişmiş, coğrafi olarak uzak ya da yeterli altyapıya sahip olmayan bölgelerde bulunan izleyiciler için sorun teşkil etmektedir. Bu da genellikle dalgalı video yayınlar ve kötü görüntü kalitesi gibi olumsuz kullanıcı deneyimine sebep olmaktadır. Bu sebeple de mevcut sistem video yayın endüstrisinin en büyük sorunu konumundadır.

Klasik Platformlar

içerik1.jpg

Theta Network Yapısı

içerik2.jpg

Video yayın ve içerik platformları için diğer önemli sorun ise İçerik Dağıtım Ağı bant genişliği maliyetidir. Sektörde önemli konumda bulunan, milyonlarca kullanıcıya sahip platformlar için bile İçerik Dağıtım Ağı bant genişliği maliyeti yılda on milyonlarca dolara ulaşabilmektedir. Bu platformlar kendi İçerik Dağıtım Ağları’na sahip olsalar bile, bu ağların bakım maliyetleri oldukça yüksektir.

Theta’nın bu soruna karşı çözümü, bant genişliğini paylaşan kullanıcılardan oluşan bir eşten eşe (P2P) ağ oluşturmaktır. Theta Network, uçtan uca yeni bir blokzincir sunmaktadır. Bu yeni blokzincir yeni nesil eşler arası bir mimariye sahiptir. Theta Network üzerinde çalışan THETA ise, merkezi olmayan video yayın platformuna güç sağlamak amacıyla oluşturulmuş açık kaynaklı bir protokoldür. Espor, müzik, TV, film, eğitim ve kurumsal konferanslar gibi platformun üzerinde kurulabilecek merkezi olmayan akıllı uygulamalara (dApps) izin vermektedir.


D.Theta Network Ekip ve Şirket

Theta Network, 2018 yılında Mitch Liu ve Jieyi Long tarafından kurulmuştur. Diğer önemli isim ise Baş Ürün Sorumlusu Ryan Nichols’dür. Mitch Liu, oyun ve video yayın sektörlerinde uzun bir geçmişe sahiptir. Video reklamcılık şirketi Tapjoy, mobil oyun girişimi Gameview Studios ve THETA.tv’nin de kurucu ortağıdır.

Jieyi Long ise, tasarım, sanal gerçeklik gibi alanlarda uzun yıllar çalışmış ve tecrübesiyle Theta’nın kurucu ortağı olarak projede yer almıştır. Long şu an Theta Network’de CTO (Baş Teknoloji Sorumlusu) görev almaktadır. Blokzincir ve sanal gerçeklik alanında çeşitli patentlere sahip olan Long’un, bu alanda çok sayıda makalesi de bulunmaktadır.

Ryan Nichols de THETA.tv’de ürün sorumlusu olarak görev almaktadır. Daha önce birçok video yayın platformunun kurucu ortaklığını yapmış olan Ryan Nichols, Tencent’te de yönetici olarak görev almıştır. Ryan Nichols ayrıca çeşitli platformlar için sanal ödeme sistemleri geliştirmiş ve yayınlamıştır.


E.Theta Network Dijital Varlık Ekonomisi

Theta Network’ün iki adet tokeni bulunmaktadır. Bunlar THETA ve TFUEL’dur. Theta Network 2018 yılında ortaya çıktığında THETA tokeni bir ERC-20 tokeniydi. Daha sonra 2019 yılında gerçekleşen MainNet (Ana ağ) geçişi ile birlikte tüm tokenler Theta Network ana ağında dönüştürülmüş ve projenin kendi ağındaki kripto paralar haline gelmiştir. THETA, Theta Network ağına güç veren, kullanıcılar tarafından desteklenen, Theta’nın yenilikçi blokzincirine ait kripto para birimidir. TFUEL ise Theta Network’te Ethereum gas (yakıt) ücretlerine benzer şekilde çalışmaktadır. Toplam TFUEL arzı 5.000.000.000’dır. Theta Network ICO’sunda toplam 20.000.000 dolar toplanmıştır.

ICO Tarihi: Ocak 2018

Token Tipi: ERC-20 (2019 yılında Theta Ana Ağı’na geçiş gerçekleşmiştir.)

ICO Token Fiyatı: 1 THETA = 0.12 USD

Toplam Arz: 1.000.000.000 THETA


F.Theta Network İş Birlikleri

Theta Network sağladığı hizmetler ve özellikler açısından birçok platformla iş birliği içerisindedir. Bu platformlar genel anlamda THETA.tv, pandora.tv ve Contentos’un video yayın platformu olan COS.TV gibi platformlar olmakla birlikte, Samsung gibi teknoloji devi şirketler de yer almaktadır. Resmi web sitesinde platform ortakları kısmında yer alan bazı şirketler şu şekildedir:

Samsung VR

CJ Hello

THETA.tv

Pandora.tv

MovieBloc

COS.TV

Playlabs

EasternMediaGG

KardiaChain

ZNN (Zetetic News Network)


G.Theta Network Değerlendirme

Theta Network video yayın endüstrisindeki üç büyük problemi tespit etmiş ve bu problemlere bir çözüm sağlamak amacı ile oluşturulmuştur. Bu problemler, düşük yayın kalitesi, merkezi yapı, etkin olmayan ve aynı zamanda içerik üreticilerinin de daha az kazanç sağladığı platformlardır. Günümüz İçerik Dağıtım Ağları, içerik üreticilerinin kazançlarının çoğunu almaktadır. Bunun sebebi bu ağların kurulumunun masraflı ve bakımının yüksek maliyetli olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında Theta Network, hem içerik üreticisini hem de son izleyiciyi koruyarak, her iki taraf için de faydalı bir video yayın sistemi oluşturmuştur. Bu sistemde izleyiciler de kazanç elde edebilmektedir. Theta Network sağladığı hizmetlerle hem izleyici hem de içerik üreticisine maksimum kazanç elde etme fırsatı sunmaktadır. Kullanıcı sayısı her geçen gün artan platformun yaptığı geliştirmeler ile video yayın endüstrisinde adından söz ettirmesi kaçınılmaz olacaktır.