THORChain (RUNE) Neden Düştü? -12.02.2024

THORChain projesi, kripto varlıkların farklı blokzincirler arasında aktarılması için merkezi borsaların kullanılmasının hatalı olduğunu öne sürülerek 2018 yılında kuruldu. THORChain ekibi, harici ağlara köprü kurabilen ve böylece merkeziyetsiz alım satım platformuna (DEX) benzer şekilde işleyerek zincirler arası transferleri kolaylaştıran bağımsız bir blokzincir oluşturmak için yola çıktı diyebiliriz.

Rune, merkeziyetsiz ve çeşitli ağlar arasında alım satım yapma imkânı veren bir likidite protokolü olan THORChain’in yerel tokenidir. Yönetim tokeni olarak sahiplerine protokol üzerinde yapılacak değişiklilere dair oy verme hakkı vermektedir. Protokoldeki havuzlarda bulunan ikinci token olarak likidite kaynağı olarak ve çeşitli ödül dağıtım mekanizmalarında kullanılmaktadır.

RUNE, son 24 saatte %2.14’lik düşüşle birlikte 158.6 TL’den işlem görüyor. Bitcoin NFT protokolü Ordinals'ın kurucusu Casey Rodarmor, RUNE'in oluşturulmasıyla ilgili detaylar hakkında topluluktan öneriler almak için girişimde bulundu. Bu detaylar, adı, para birimi simgesi, bölünebilirlik ve bastırma koşullarını içeriyor. Rodarmor, ilk on Rune'ın (0-9) açık ve adil bir şekilde kodlanabileceğini ve herhangi bir ön madencilik veya önsel tahsisin olmadığını vurgulayarak şeffaflık ve adil oyun taahhüdünde bulunuyor. Ayrıca, Rodarmor daha önce Taipei Blokzincir Haftası sırasında Runes'ın ana ağı lansmanının blok yüksekliği 840.000'de gerçekleşeceğini açıklamıştı. Bu, 23 Nisan 2024'te gerçekleşmesi beklenen bir sonraki Bitcoin yarılanma zamanlamasıyla örtüşmesi planlanıyor. Plansız yapılan değişikliklerin RUNE'yi olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.