Token Dönüşümü Nedir? Dönüşüm Örnekleri -banner-imageAkademi

Token Dönüşümü Nedir? Dönüşüm Örnekleri

Token Dönüşümü Nedir?

Token dönüşümü, token ekonomilerinde ya da teknik altyapılarında gerçekleşebilecek değişiklikler sonucunda mevcut tokenların sayısal ya da teknolojik değişiklik geçirmesi anlamına gelmektedir. Token dönüşümlerinde, tokenlar her zaman yeni bir blokzincire aktarılmak zorunda değildir. Bunun yerine yeni bir arz limiti, token isminin değişimi ya da yeni eklenecek bir özellik token dönüşümünün konusu olabilmektedir.


Token Dönüşüm Örnekleri:

Token dönüşümünün kripto para ekosisteminde birçok örneği bulunmaktadır. Bu örneklerden biri GXChain blokzincirinde gerçekleşen token dönüşümüdür. GXChain, güvenilir bir veri internet değeri oluşturmak üzere 2017 yılında tasarlanmış, küresel veri ekonomisi için temel bir blokzincirdir. Ekosistemin yerel tokeni GXS’dir. GXChain 2.0, REI Network olarak yeniden adlandırıldı. REI, REI Ağının üç önemli özelliğine karşılık gelen Rapid (Hızlı), Economical (Ekonomik) ve Innovative (Yenilik) kelimelerinin ilk üç harfinden türetilmiştir. REI Ağı, topluluk fikir birliği oluşturmak ve temel olarak REI'nin değerini yakalamak için token bölünmesi, bir ekosistem fonunun kurulması ve yeni yönetim özelliklerinin eklenmesi yoluyla yeni bir ekonomik model oluşturdu.

Token dönüşümü ve yeniden adlandırma sürecinde GXChain ekosistemin yerel tokeni olan GXS 1:10 oranında REI olarak değiştirildi ve bölündü.

Diğer bir örnek ise; Pundi X'in (NPXS) yeni Pundi X'e (PUNDIX) dönüşümü ve 1.000:1 oranında yenilenme planıdır. Pundi X, kripto para kullanıcılarının her yerde her zaman kripto para almalarına olanak tanımayı hedefleyen, merkeziyetsiz, çevrimdışı bir platformdur. Eski adıyla NPXS olan PUNDIX ekosistemin yerel tokenidir.

Tron blokzincir ağında merkeziyetsiz finansın (DeFi) gelişimini ilerletmek için tasarlanmış bir kripto para birimi olan SUN da token dönüşümüne örnek olarak verilebilir. SUN üzerinde gerçekleşen token değişimi sonrasında, ekosistemin eski yerel tokeni SUNOLD olarak isimlendirilmiş ve değişim 1 SUN (Eski) = 1,000 SUN (Yeni) olarak yapılmıştır.

Likidite madenciliği, merkeziyetisiz yönetim ve stake mekanizmalarını içeren merkezi olmayan bir açık artırma platformu olan Bounce blokzinciri de token dönüşümü yapmış olan platformlardan biridir. Bounce ekosisteminin yerel tokeni olan BOT, token dönüşüm sürecinde AUCTION olarak değiştirilmiştir. Değişim sürecinde, 1 BOT = 100 AUCTION oranında dönüştürülmüştür.

Phoenix Global (PHB) tokenı, NEO blokzincirinden bir geçiş, aynı zamanda bir token dönüşümü ve yeniden adlandırma sürecinden geçmiştir. Bu süreçte, PHB token arzı 3.5 milyardan, 35 milyona indirilmiş ve yeni token dönüşümünde 100:1 oranında yenileme yapılmıştır.