Üçgen Formasyonu Nedir?-banner-imageAkademi

Üçgen Formasyonu Nedir?

Finansal varlıkların fiyat hareketlerini belirlemede kullanılan teknik analizlerin en sık kullanılan formasyonlarından biri olan üçgen formasyonun ortaya çıkması, Dow Teorisi'nin ilk kez tanıtıldığı 20. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Üçgen formasyonları, bir finansal varlığın fiyatı sıkıştığında meydana gelir. İlgili finansal varlığın fiyatının volatilitesinin düşmesinden önce başka bir deyişle, fiyat sıkışmasından önce çekilen trend çizgileri ile formasyon oluşturulur. Fiyat, çekilen trend çizgileri arasında sıkıştığında formasyon gerçekleşmiş olur. Fiyat sıkışması ve çekilen trend çizgilerinden dolayı fiyat grafiğinde üçgen şeklinde bir yapı meydana gelir bu yüzden formasyon üçgen formasyonu olarak adlandırılır.

Yatırımcılar, kısa süreli olarak emir vermeden piyasanın yönünü ve potansiyel kırılma noktasını tahmin etmek için üçgen kalıpları kullanırlar. Yatırımcılar üçgen formasyonunu yorumlayarak, yeni trend yönü hakkında tahminlerde bulunabilir.

Üçgen formasyonunun yaygın olarak kullanılan 3 farklı çeşidi vardır:

Yükselen Üçgen

Bir finansal varlığın fiyatı, yatay bir direnç seviyesi ve yukarı eğimli bir trend çizgisi arasında sıkıştığında oluşan bir formasyon modelidir. Yatırımcılar tarafından yükselen üçgen, finansal varlığın fiyatının güç kazandığını tahmin edebilir ve yukarı yönlü bir kırılma yaşayabileceği tahmin edilir. Yatırımcılar, ilgili finansal varlığın fiyatı direnç seviyesinin üzerine çıktığında potansiyel bir yükseliş olarak yorumlamakta ve yükseliş beklentisiyle pozisyon alabilmektedir. Öte yandan, fiyat direnç seviyesinin üzerine çıkamazsa ve bunun yerine formasyon içinde salınmaya devam ederse, bu durum yükseliş hareketinin olmayacağı olarak yatırımcılar tarafından yorumlanır.

Alçalan Üçgen

İlgili finansal varlığın fiyatı yatay bir destek çizgisi ve aşağı yönlü trend çizgisi arasında sıkıştığında oluşan bir düşüş formasyonudur. Alçalan üçgen formasyonu yatırımcılar tarafından, ilgili finansal varlığın fiyatının güç kaybettiği ve aşağı yönlü bir kırılma yaşayabileceğini olarak yorumlanır. İlgili finansal varlığın fiyatı destek seviyesinin altına düştüğünde, yatırımcılar tarafından fiyatın potansiyel bir düşüş eğilimine gireceği tahmin edilir. Ayrıca, ilgili finansal varlığın fiyatı destek seviyesini aşağı yönlü kıramaz ve formasyon içinde kalırsa, yatırımcılar bir süre daha hacimsiz şekilde devam edeceği tahmin edilir. Ayrıca yatırımcılar, alçalan üçgen formasyonu aracılığıyla kısa süreli olarak fiyatın potansiyel destek seviyelerinden işlem açmaktadır.

Simetrik Üçgen

Alıcı ve satıcının dengede olduğu fiyatın tam olarak ne yöne gideceği yatırımcılar tarafından yorumlanamayan formasyon çeşitidir. Simetrik üçgen formasyonun yönü, tamamen kırılmasına bağlıdır. Formasyon çift yönlü olarak ilerleyebileceği için nötr bir formasyon olarak yorumlanmaktadır. Yatırımcılar, eğer ilgili finansal varlığın fiyatı yukarı yönlü bir kırılma gerçekleştirirse (direnç noktasını geçerse) fiyatın yönünün pozitif olacağını düşünmektedir. Fiyat aşağı yönlü hareket ederse, fiyatın düşüş eğiliminde olduğu yorumlanmaktadır.

Üçgen formasyonlarının gelecekteki fiyat hareketlerinin garantisi olmadığını ve yatırımcıların yatırım kararları verirken her zaman teknik ve temel analizi birlikte kullanarak dikkate almaları gerektiğini unutmamak önemlidir.