Ukrayna, Nükleer Enerjiye Dayalı Bir Bitcoin Madencilik Merkezi Kurmayı Planlıyor

Ukrayna Enerji Bakanlığı, ülkenin fazla nükleer enerjisini kullanmak için bir Bitcoin madencilik merkezi kurmayı düşünüyor.

Bakanlık yetkilileri, geçtiğimiz hafta Ukrayna'nın dijital kalkınmadan sorumlu enerji bakanı yardımcısı Yevhen Vladimirov, ülkenin devlete ait nükleer enerji şirketi Energoatom ve Ukrayna'nın Bitcoin madenciliği makineleri üreticisi Hotmine ile bir görüşme yaptı.

Vladimirov, kripto madencilik merkezinin Ukrayna'nın nükleer enerjisini kullanmasına, Energoatom'un karını artırmasına ve hükümetin vergi birikiminin büyümesine yardımcı olacağını söyledi:

"Bir nükleer enerji santraline dayalı bir veri merkezi oluşturma fikri elbette ilgiyi hak ediyor çünkü Ukrayna UES [birleşik enerji sistemi] kullanılmamış bir temel kapasiteye sahip. Nükleer güç üniteleri üzerindeki sürekli yük, devlete ait Energoatom'a ek kar getirebilir ve işletmelerin faaliyet göstermesini sağlayabilir, bu da yerel bütçeye vergi ödeyecektir."

Teklif sonuçlandırılırsa veri merkezinin ne büyüklükte olacağı belli değil, ancak Data Center Dynamics'ten gelen bir rapora göre 250 ile 500 megawatt arasında olabilir ve 2-3 gigawatt'a kadar çıkabilir. Örnek olarak, bazı büyük Çin Bitcoin madenciliği çiftlikleri geçen yıl yağmur mevsimi boyunca yaklaşık 3 gigawatt hidroelektrik elektriğine sahipti.

Vladimirov'a göre, Ukrayna'nın önerisini ilerletmek için önce bazı sorunların çözülmesi gerekiyor. Bunlar, diğer faktörlerin yanı sıra düzenleyici, yasal, araştırma ve gerekli elektrik hesaplamalarını içeriyor. Hotmine, Ukrayna'nın uygun fiyatlı nükleer enerji üretimiyle kripto madenciliğinde dünya liderlerinden biri olabileceğine inanıyor. Sonraki adımda için Hotmine, Energoatom ve Enerji Bakanlığı, bir kripto madenciliği merkezi kurmak için belirli önlemleri tanımlayan bir mutabakat imzalamayı düşünecek.

Ukrayna, son zamanlarda kripto alanında oldukça fazla faaliyet gösteriyor. Geçen ay, ülkenin Dijital Dönüşüm Bakanlığı, dijital varlıklar ekosistemini ve Ukrayna'nın merkez bankası dijital para birimini geliştirmek için Stellar Geliştirme Vakfı (SDF) ile ortaklık kurdu. Geçen yıl bakanlık, kripto madenciliği endüstrisini düzenlemeyeceğini çünkü halihazırda blokzincir mutabakat kurallarına göre kendi kendini yönettiğini söyledi.