Uniswap (UNI) Neden Yükseldi?- 23.11.2023

Uniswap, merkeziyetsiz bir borsa protokolüdür. ERC-20 tokenlarının otomatikleştirilmiş piyasa yapımı (AMM) yoluyla ticaretini sağlar. Uniswap, 2020 yılında piyasaya sürüldü ve o zamandan beri DeFi ekosisteminde önemli bir rol oynadı. Uniswap'ın yerel tokenı UNI, protokolün yönetişimi için kullanılır. UNI token sahipleri, platformdaki değişiklikleri oylamak için kullanabilir. Uniswap, DeFi alanındaki en popüler protokollerden biridir ve merkeziyetsiz finansın geleceğinde önemli bir rol oynamaya devam etmesi beklenmektedir.

ABD Adalet Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek kripto para ekosistemi üzerinde uygulamayı planladığı yaptırımlarını duyurdu. Bu yaptırımlar kapsamında dünyanın hacmen en büyük kripto para borsası Binance'e ABD tarihinin en yüksek cezası kesildi. 3.9 milyar dolarlık ceza kapsamında Binance ABD'den çekilmek ve borsanın CEO'su görevinden istifa etmek zorunda bırakıldı.

Bu durum Binance borsasından ciddi şekilde para çıkışı yapılmasına sebep oldu. Kullanıcıların mevcut borsalardaki düzenlerini değiştirmeleri nakit akışının farklı mecralara kayması sebebi ile bir miktarın da merkeziyetsiz finans piyasasına kaydığı tahmin ediliyor. Bu durumun ise UNI'nin fiyatına olumlu yansımış olabileceği düşünülüyor.

UNI son 24 saatte %16 yükselerek 182 liradan işlem görüyor.