Verge (XVG)-banner-imageKoin İncelemeleri

Verge (XVG)

Projenin Adı: Verge

Projenin Belirteci: XVG

Projenin İnternet Sitesi: vergecurrency.com

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/vergecurrency

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.Verge Nedir?

Verge, Bitcoin blokzincirinin geliştirilmesiyle ortaya çıkarılmış gizlilik odaklı bir kripto para projesidir. Bitcoin blokzincirinin merkeziyetsizlik ve gibi özelliklerini alarak üzerine, hız, verimlilik ve gizlilik eklemiştir. Verge projesi açık kaynaklı bir projedir. Verge ilk olarak 2014 yılı ekim ayında, Peercoin’in bir sert çatallanması olarak DogeCoinDark ismiyle piyasaya sürülmüştür. 2016 yılı şubat ayında ise, benimsenmesinin daha kolay olması ve doğrudan bağlantısı olmayan Dogecoin’den kendini ayırmak için, Verge adı ile yeniden isimlendirilmiştir.


B.Verge Neler Sunmaktadır?

Verge’ün sunduğu en önemli özellikler, projenin ana odak noktası konumunda da bulunan gizlilik, anonimlik, izlenemezlik, merkeziyetsizlik ve hızdır.

Gizlilik & Anonimlik

Verge, kullanıcılarının anonimliğine odaklanmakta ve kullanıcıların IP adreslerini gizleyerek gerçekleştirdikleri işlemleri tamamen izlenemez hale getirmektedir. IP adresleri, internete bağlanan her cihaza atanan benzersiz kimlik numaraları gibi işlev gören internet protokolleridir. Bir IP adresini izleyerek, bu IP adresine sahip olan kullanıcının bağlı cihazda gerçekleştirdiği tüm çevrimiçi etkinlikleri izlemek ve takip etmek mümkündür. Verge, bunu önleyerek kullanıcılarını birden çok anonimlik sağlayan ağlar aracılığı ile takip edilemez hale getirmektedir.

İzlenemezlik

Verge, kullanıcılarını birden çok, anonimlik sağlayan ağlar aracılığıyla takip edilemez konuma getirmektedir. Bu anonimlik sağlayan ağlar ayrıca kullanıcıyı yoğun bir IP adresi değiştirme süreci içerisine soktuğu için, bağlı olan kullanıcıların hiçbir şekilde izlenmesi mümkün değildir. Verge, bu amaçla TOR ve I2P gibi ağlar kullanmaktadır.

Merkeziyetsizlik

Verge tamamen merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir. Bu da gücün tek bir otoritenin elinde olmaması ve daha adil bir sistem olması anlamına gelmektedir. Verge ağ protokolü, doğrulayıcıların blok ve işlem değişimi için eşler arası bir ağı, işbirliği içinde sürdürmesine izin vermektedir. Bu ağda 38 doğrulayıcı bulunmaktadır.


C.Verge Teknolojisi

Verge, TOR ve I2P gibi birden çok anonimlik sağlayan ağlar kullanmaktadır. Bu şekilde kullanıcıların IP adresleri tamamen gizlenmektedir. Bu da işlemlerin izlenemezliği anlamına gelmektedir. Verge, Bitcoin’e benzer şekilde, Proof of Work (İş İspatı) mutabakatını kullanmaktadır. Bu da işlemlerin en az ağdaki doğrulayıcıların %51’i tarafından geçerli olarak kabul edilmesi gerektiği anlamını taşımaktadır. Bitcoin madenciliği gibi XVG madencileri, karmaşık problemleri çözmek için donanımlarını kullanmaktadırlar. Bu da yüksek enerji maliyetine sebep olmaktadır.

TOR Entegrasyonu

Tam adı “The Onion Router” olan TOR browser, katmanlı devre tabanlı bir ağ üzerinden anonim iletişim sağlayan IP gizleme hizmetidir. TOR, kullanıcının konumunu ve kullanımını ağ gözetimi ya da trafik analizi yapan tüm kişilerden gizlemek için ağ trafiğini yönlendirir. TOR aracılığıyla gönderilen veriler anonim hale getirilmek için bir dizi farklı adres bilgisi katmanı kullanılmaktadır. Bu sebeple herhangi bir verinin TOR ağındaki hareketleri izlenemez. Tor'un kullanımı, kullanıcıların kişisel mahremiyetinin yanı sıra, internet etkinliklerinin izlenmesini önleyerek, özgürlüklerini ve gizli iletişim yürütme haklarını korumayı amaçlamaktadır.

TOR yönlendirme sistemi, bir dizi protokolün uygulama katmanında şifrelenmesi ile gerçekleştirilmektedir. TOR, bir sonraki hedef doğrulayıcı IP’si dahil olmak üzere verileri birçok kez şifreler. Her TOR doğrulayıcı aktarıcısı, yalnızca verilerin hangi aktarıcıdan geldiğini ve hangi aktarıcıya gönderileceğini bilmesi için sarmalayıcının şifresini çözer. Daha sonra şifrelenmiş yeni paketi bir sonraki aktarıcıya gönderir. Son aktarıcı, en içteki şifreleme katmanının şifresini çözer ve orjinal verileri kaynak IP adresini bilmeden hedefine gönderir.

TOR İşleyiş Mekanizması

verge tor.png

I2P Entegrasyonu

I2P, ilk olarak insanların bilinmeyen yerlerde sunucu barındırmasına olanak sağlayan gizli hizmetler sağlamak için oluşturulmuştur. I2P, TOR’un sağladığı birçok avantajı içerisinde barındırmaktadır. Her ikisi de çevrimiçi içeriğe anonim olarak erişim izni vermektedir. Ayrıca her ikisi de katmanlı şifreleme kullanarak çalışmaktadır.

I2P, TOR’un devre tabanlı yönlendirmesinin aksine paket tabanlı yönlendirme gerçekleştirmektedir. Bu, I2P’nin daha yüksek düzeyde güvenilirlik sağlamasına imkan tanımaktadır. I2P’de bir istemci başka bir istemciyle ilk kez iletişim kurmak istediğinde, tamamen dağıtılmış ağ veritabanı algoritmasına dayalı, özel olarak yapılandırılmış, dağıtık bir karma sorgu yapmaktadır.

I2P, ağ üzerinden gönderilen tüm Verge verilerini anonimleştiren IPV6 kullanan, oldukça karmaşık bir tünel oluşturma hizmetidir. Her istemci için kendi i2P yönlendiricisi, birkaç gelen ve giden yönde olmak üzere veri ileten bir eşler dizisi bulunmaktadır. Bu karmaşık yapı kısa şu şekilde işlemektedir. Bir kullanıcı Verge verilerini başka bir istemciye göndermek istediğinde, uygulama, mesajı diğer müşterinin gelen tünellerinden birini hedef alarak giden tünellerinin birinden geçirerek sonunda hedefe ulaştırır.

I2P İşleyiş Mekanizması

verge i2p.png


D.Verge Ekip ve Şirket

Verge, ağ güvenliği ve blokzincir teknolojisinde 10 yılı aşkın deneyime sahip bir geliştirici olan Justin Vendetta ya da Sunerok olarak bilinen Justin Valo tarafından 2016 yılında piyasaya sürülmüştür. Valo çok genç yaştan beri programlama üzerine çalışmalar gerçekleştirmiş ve bu alanda yeterli tecrübeyi elde ettikten sonra kendi ağ güvenliği şirketini kurmuştur. Valo Bitcoin’in ortaya çıkması ile birlikte Bitcoin ve kripto paralara ilgi duymaya başladığını belirtmiştir. Bir süre sonra kripto para projelerinin yeterince işlevsel olmadığına ve gizlilik konusunda gerekli önemi bir kripto para projesinin var olması gerektiğine inandığını belirtmiştir. Ekibin diğer üyelerinden Swen, Manuel ve Damien, yazılım mühendisi olarak görev almaktadır.


E.Verge Dijital Varlık Ekonomisi

Verge Projesinin kripto para birimi XVG’dir. XVG’nin toplam arzı 16.555.000.000 XVG’dir. Dolaşımdaki XVG miktarı ise, 29 Ocak 2021 itibari ile 16.425.678.966 XVG’dir. XVG birçok açıdan Bitcoin’le benzerlik göstermektedir. Benzerlik gösterdiği alanlardan biri de madenciliktir. Madencilik yaparak XVG elde etmek mümkündür. Verge, XVG madencilerinin blok ödülü olarak aldıkları miktarı %50 oranında azaltan periyodik bir yarılanma (halving) gerçekleştirmektedir.


F.Verge İş birlikleri

Verge kişisel misyonunun adaptasyonu için çeşitli iş birlikleri geliştirmektedir. Bu iş birlikleri Verge’in resmi web sitesinde de yer alan şirketlerden oluşmaktadır. Verge’ün iş birliği yaptığı şirketlerden bazıları şunlardır:

MindGeek

MindGeek, Londra, Miami, Montreal, Lefkoşa ve Los Angeles’ta ofisleri bulunan, merkezi Lüksemburg’da bulunan, endüstri lideri bir bilgi teknoloji firmasıdır. MindGeek, dünyanın her yerindeki milyonlarca müşteriye her saniye daha hızlı, daha verimli içerik iletimini sağlayan endüstri lideri çözümler geliştirmektedir.

Voice Life

Voice Life ve Verge Coin, yeni bir ödeme sistemi oluşturmak için stratejik bir kurmuşlardır. Günlük kullanım amacıyla Verge Coin (XVG) kullanan blokzincir tabanlı bir sistem tasarlamak için Voice Life'ın özelliklerinden faydalanılmıştır.

Netcents

NetCents, üreticilere ve tüketicilere elektronik ödemeleri yönetebilmeleri için çevrimiçi hizmetler sunan yeni nesil bir çevrimiçi ödeme platformudur. Şirket, kullanımı kolay ve güvenli ödeme çözümleri sağlamak için yenilikçi blokzincir teknolojisini kullanarak nakitten dijital para birimine geçişi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. NetCents, çevrimiçi işlem yapma kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak için Verge ile ortaklık kurmuştur.

XCELTRIP

XcelTrip, blokzincir teknolojisi ile desteklenen uçak biletleri, konaklama, araç kiralama ve restoranlar dahil olmak üzere seyahat hizmetleri sağlayan tam hizmetli bir çevrimiçi seyahat platformudur. 800.000'den fazla otel, 300'den fazla havayolu için rezervasyon yapmak için XVG kullanabilmektesiniz.

XCELPAY

XcelPay, dünya çapındaki kullanıcıları ve satıcıları birbirine bağlayan yeni nesil entegre bir kripto cüzdanı, ödeme sistemi ve POS cihazıdır. XcelPay, hem tüketicilere hem de satıcılara hizmet veren bir cüzdandır. Tüketicilere dünyanın her yerinden kripto saklama, gönderme ve alma imkanı sunmaktadır. Şirketlerin de kripto para birimi işlemlerini kolaylaştıran POS cihazı aracılığıyla hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ödeme almasını sağlar.

Mecon Cash

Mecon Cash sahibi olduğu M.Pay ile Verge sahiplerine Güney Kore’deki 13.000 ATM aracılığıyla XVG’lerini 7 gün 24 saat hızlı bir şekilde çekmelerine olanak sağlamaktadır.

Mobie pay

MobiePay küresel ölçekli ödeme sistemidir. Tüketicilerin saniyeler içinde cep telefonlarından dünya çapında nakit ve dijital para harcamalarına veya göndermelerine olanak tanımaktadır.


G.Verge Değerlendirme

Kripto para projeleri arasında yüksek düzeyde gizlilik ve anonimlik sunduğunu öne süren Monero ve Dash gibi projeler bulunmasına rağmen Verge, kriptografi tekniği ile ayrılmakta adından söz ettiren önemli bir proje olmaktadır. Anonimliğinin ve izlenemezliğin günümüzde kullanıcılar tarafından oldukça rağbet gören kavramlar olması, Verge’ün bu denli popüler bir proje haline gelmesinde pay sahibidir.Verge bu anonimliği ve izlenemezliği TOR ve I2P gibi anonimlik sağlayan birden fazla ağ ile sağlamaktadır. Merkeziyetsiz bir yapıya sahip olan Verge, gizliliğe verdiği önemle kripto para endüstrisinde dikkat çekmeye devam edecek projeler arasındadır.