Voyager Token (VGX) Neden Yükseldi? -21.10.2022

Voyager Digital çevrimiçi aracılığı Ekim 2018'de başlatıldı. Voyager Digital’in ana şirketi Crypto Trading Technologies, her biri elektronik ticaret geçmişine ve Uber gibi start-up'lara yatırım yapmış olan Stephen Ehrlich, Philip Eytan, Gaspard de Dreuzy ve Oscar Salazar tarafından kuruldu.

Voyager, diğer şirketlere kripto para ödünç vererek %12'ye varan yıllık yüzde getiri (APY) sağladı. Voyager aracılık platformu için bir ödül ve sadakat belirteci olarak kullanılan kendi kripto para birimini Voyager Token'ı (VGX) başlattı.

Voyager, kripto para ticareti için kullanıcı deneyimini geleneksel çevrimiçi aracı kurumlara benzer hale getirmeyi amaçladı ve Ocak 2019'da bir mobil uygulama başlattı. Voyager platformu, alım satım için 70'ten fazla kripto para birimi sunarken, işlemler komisyonsuzdu.

Eylül 2021'de Voyager'ın hisseleri Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başladı. O sırada şirketin yönetim altında 5 milyar doların üzerinde varlığı vardı ve 2 milyonun üzerinde bir kullanıcı sayısına sahipti.

Son aylarda çok sayıda kripto borç verme platformu likidite krizleri ve iflasla karşı karşıya kaldı. Bu listeye 6 Temmuz 2022’de 11. Bölüm iflas başvurusunda bulunan Voyager Digital de dahil olmuştu. 27 Haziran 2022’de Voyager, müşterilerinden biri olan önde gelen kripto hedge fonu Three Arrows Capital'in 670 milyon USD’den (15.250 BTC ve 350 milyon USDC) fazla değerdeki bir kredide temerrüde düştüğüne dair bir bildirim yayınladı. Voyager, iflas başvurusunda bulunmadan bir hafta önce de kullanıcıları için alım satım, para yatırma ve çekme işlemlerini askıya almıştı.

VGX, son 24 saatte %0.60 yükselişle birlikte yaklaşık 7.47 TL’den işlem görüyor. VGX’in tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %50.44 artışla yaklaşık 7 milyon USD olarak görünüyor.

6 Temmuz 2022’de 11. Bölüm iflas başvurusunda bulunan Voyager, yaklaşık 100.000 alacaklının yanında 1 milyar ila 10 milyar USD arasında varlığa sahipti. İflas başvurusunun ardından global bir kripto varlık platformunun sahibi olan Sam Bankman-Fried'in, Voyager’ın varlıklarını satın almak için girdiği ihale süreci başlamıştı. 18 Ekim'de iflas mahkemesine gönderilen mektupta, Voyager’ın müşterilerinin, şirketin ilgili global kripto varlık kurumuna satılması durumunda platformdaki hesaplarında tutulan fonlarının yaklaşık %72'sini geri almalarına izin verileceği belirtildi. Bu önemli gelişmenin VGX’in yükselişinde etkili olduğu söylenebilir.