WINkLink (WIN) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

WINkLink (WIN) Nedir?

Projenin Adı: WINkLink

Projenin Belirteci: WIN

Projenin İnternet Sitesi: https://winklink.org

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/WinkLink_Oracle

Projenin İzahname Adresi: https://doc.winklink.org/winklink_whitepaper_en.pdf


A. WINkLink (WIN) Nedir?

WINkLink Tron (TRX) ağı üzerinde faaliyet gösteren merkeziyetsiz yapıda bir oracle platformudur. Tron ağının ilk kapsamlı oracle platformu özelliği taşımaktadır. Oracle’lar dışarıdan bilgi doğrulayan üçüncü parti hizmetleridir.

Projenin genel amacı ise akıllı kontrat süreçlerini güvenilir bir şekilde yönetmek ve dışarıdan bilgi akışını sağlamaktır. Bu sayede, gerçek dünyada yer alan sözleşmelerin akıllı sözleşmelere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.


B. WINklink (WIN) Neler Sunmaktadır?

Blokzincir üzerindeki WINkLink arayüzü, akıllı kontrat olan WINkLink-SC ile diğer kontratları eşleşmektedir. Bu eşleşmeler sayesinde platform gerçek dünyada bulunan herhangi bir veriyi blokzincir ağına aktarabilmektedir. Platformun kendi hizmet tokeni olan WIN ise ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemler için kullanılmaktadır.

Node Teşvikleri: Ağ üzerinde güvenilir veriler sağlayan doğrulayıcılar WIN tokenlerle ödüllendirilmektedir.

Platform Ödemeleri: Ağı kullanan geliştiriciler, güvenilir veriler sağlayan doğrulayıcılara ulaşmak için WIN token ile ödeme yapmaktadır.

WINkLink gerçek dünyayı blokzincir dünyasına entegre etmeye amaçlamaktadır. WINkLink öncellikle olarak Tron ağında geliştirilmiş, sonrasında ise diğer ağlarla da çalışmaya başlamıştır. Aynı zamanda, WINkLink'in yerleşik fiyat oracle sistemi, Defi uygulama geliştiricilerine güvenilir ve istikrarlı fiyat akış beslemeleri sağlamaktadır. Oracle sistemi, ayrıca geliştiricilerin spor ve hava durumu gibi gerçek dünya verilerini kullanarak özelleştirilmiş oracle'lar oluşturmasına ve akıllı sözleşmeleri gerçek dünyaya bağlamasına olanak tanımaktadır.

WINkLink'in akıllı sözleşmeleri daha hızlı, daha kararlı ve güvenli bir şekilde çalışmaktadır. Herhangi bir veriye kolayca erişebilir, böylece geliştiricilere ve kullanıcılara daha iyi hizmetler sunarken çeşitli endüstrilerde güvenilir bir veri ekosistemi oluştururlar. Kullanıcılar, akıllı sözleşmelerini dağıtarak veya finansal türevler, borç verme ve varlık yönetimi dahil olmak üzere çeşitli kullanım durumlarını çözmek için fiyatlandırma akışlarını entegre ederek WINkLink ekosistemine katılabilmektedir.


C. WINKLink (WIN) Teknolojisi

WIN, Tron ağında çalışan bir TRC-20 tokenidir. WINkLink sisteminin yerel tokenidir ve güvenilir veri sağlayan node ödüllendirmek ayrıca verileri kullanan geliştiricilerden ödeme almak için kullanılmaktadır.

WINkLink, gerçek dünyayı blokzinciri alanıyla bütünleştirmeyi amaçlayan merkezi olmayan bir oracle ağıdır. Proje, akıllı sözleşmenin yürütülmesini sağlamak için güvenilir veri akışları sağlamayı amaçlamaktadır. WINkLink Oracle, geliştiricilerin herhangi bir gerçek dünya verisine bağlanmasına ve akıllı sözleşmeleri gerçek dünya veri akışlarına bağlamasına olanak tanıyarak, kullanıcılarını ekosisteminin içerisine çekmektedir.

Kullanıcılar, WINkLink akıllı sözleşmelerinin devreye alınması ve ağ üzerinde bir Node’u çalıştırarak ve WINkLink'in fiyatlandırma beslemesini DApp geliştirmesine entegre ederek ekosisteme katılabilmektedir. DeFi platformları için güvenilir fiyatlı veriler sağlamak üzere WINkLink'i kullanılabilmektedir. WINkLink ağının yerleşik bir fiyat tahmin sistemi bulunmaktadır, merkeziyetsiz finansal uygulamalar için fiyat sağlamak adına, token takasları ve kredi teminatlandırma süreçleri yapılmaktadır.


D. WINkLink (WIN) Ekip ve Şirket

WinkLink platformu Binance Launchpool üzerinde 2019 yılının nisan ayında başlatılmıştır. Proje ekibi ise 9 kişiden oluşmaktadır. N Yang, projenin yöneticisidir. Tencent, Weibo ve Qunar'da on yıl görev almıştır. Operasyon yöneticisi olan Aiden Luo, JoyCrafter ve Gameloft'ta çalışan deneyimli topluluk yöneticisi olarak görev almıştır. Teknoloji bölümü yöneticisi olan Jacky Li, Baidu'da yüksek eşzamanlılık mimarisi, büyük veri işleme ve işlem sistemleri için hile önleme yöntemleri tasarlama deneyimine sahiptir.


E. WINkLink (WIN) Dijital Varlık Ekonomisi

WINkLink platformunun yerel tokeni olan WIN 999,000,000 maksimum arza, 994,169,859 toplam arza sahiptir. 2022 itibarıyla ise yaklaşık olarak 961 milyon adet WIN dolaşımdadır. (25 Ocak 2022)

WIN Token arzı aşağıdaki gibidir;

  • Rezerv, toplam arzın %3,75'ini oluşturmaktadır.

  • Launchpad, toplam arzın %5’ini oluşturmaktadır.

  • Platform Geliştirme, toplam arzın %7'sini oluşturmaktadır.

  • Oyun Ortaklığı, toplam arzın %9'unu oluşturmaktadır.

  • Stratejik Ortaklık toplam arzın %6,25'ini oluşturmaktadır.

  • Airdrop, toplam arzın %5'ini oluşturmaktadır.


F. WINkLink (WIN) Değerlendirmesi

Tron ağı üzerinde çalışan WINkLink, merkeziyetsiz uygulamalar için sunduğu güvenilir fiyat verileri sayesinde uygulamaların daha verimli şekilde çalışmalarına yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak kullanıcılar, Tron ağının hızlı işlem yapısından da yararlanabilmektedir. Nisan 2019 tarihinde Binance Launchpool üzerinde başlatılan fon toplama turunda yaklaşık 10 milyon USD toplamış olan WINkLink, oracle projeleri arasında dikkat çekmiştir.