Wing Finance (WING) -banner-imageKoin İncelemeleri

Wing Finance (WING)

Projenin Adı: Wing Finance

Projenin Belirteci: WING

Projenin İnternet Sitesi: https://wing.finance/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/Wing_Finance

Projenin İzahname Adresi: https://docs.wing.finance/


A. Wing Finance (WING) Nedir?

Wing, çeşitli DeFi ürünleri arasında zincirler arası iş birliğine dayalı etkileşimleri desteklemek için merkeziyetsiz bir finans (DeFi) platformu oluşturmuştur. Kredi tabanlı olan Wing Finance, zincirler arası bir borç verme platformu olarak çalışmaktadır. Projenin ana hedefi, büyük teminat gerekliliklerini ortadan kaldıran bir kredi değerlendirme modülü aracılığıyla dijital kredi hizmetlerini herkes için daha erişilebilir hale getirmektir.


B. Wing Finance (WING) Neler Sunmaktadır?

Wing Finance, kurumsal bir blokzincir çözüm protokolü olan Ontology'nin arkasındaki ekip tarafından geliştirilen bir protokoldür. Geliştiricilerin amacı, DeFi'de dağıtılan ana akım finansal ürünlerde mevcut olan sorunları ele almaktı. Merkeziyetsizliğin gücünü arttırmak amacıyla Wing Finance, topluluk yönetimini ve kullanıcı egemenliğini desteklemek için merkeziyetsiz bir özerk kuruluş (DAO) başlattı. Proje, krediye dayalı borç verme ve dijitalleştirilebilen genişletilebilir varlık kategorilerini eksosisteme dahil etmiştir.

Wing Finance, bir dizi DeFi projesinde zincirler arası iş birliğini ve merkeziyetsiz yönetimi desteklemektedir. Borç alanlar, alacaklılar ve garantörler arasında karşılıklı yarar sağlayacak ilişkileri geliştiren bir risk kontrol mekanizmasına sahiptirler. Wing Finance, merkeziyetsiz kredi sistemi aracılığıyla DeFi ve geleneksel finans dünyası arasında köprü kurmaktadır. DeFi ekosisteminin, büyük bir parçası olan kredi borç verme platformlarının tüm kullanıcılar açısından erişilebilir hale gelmesi için çalışan Wing Finance, kullanıcılarına merkeziyetsiz bir platform sunarak geleneksel finans araçlarından yararlanma şansı sunmaktadır.


C. Wing Finance (WING) Teknolojisi

Ontology blokzinciri üzerinde çalışan Wing Finance, merkeziyetsiz kredilendirmenin bir dayanağı olarak kredi değerlendirme modülünü geliştirmiştir. Kredi değerlendirme modülü, Ontology üzerine inşa edilmiş bir mekanizma olan OScore sistemi etrafında çalışmaktadır. OScore; DeFi için oluşturulmuş bağımsız bir itibar ve kredi değerlendirme sistemidir, zincirler arası işlemlerde desteklenen tanımlayıcıların ve kimlik bilgilerinin uygulanması yoluyla çalışmaktadır. Temel anlamda, herhangi bir kullanıcının varlıklarını, bakiyesini ve dijital varlıklarını yönetme geçmişlerini etkileyen bir kredi değerlendirme aracı sunan sistemdir. Değerlendirmeyi yapmak adına OScore; Bitcoin, Ethereum ve Ontology blokzincirleri üzerine kurulu olanlara benzer bir kullanıcının varlıklarına dijital bir kimlik eklemektedir. Böylece, sistemin bir kullanıcının kredi puanını belirlemesine yardımcı olmaktadır.

Wing Finance platformunun Ontology blokzinciri üzerinde çalıştığından bahsetmiştik. Bu özelliği ile Wing Finance, farklı blokzincirlerde olsalar bile çeşitli kripto para birimlerini içeren bir teminat havuzunu destekleyebilmektedir. Zincirler arası destek tam olarak böyle çalışmaktadır. Akıllı sözleşmeler, platformun merkeziyetsiz ve otomatikleştirilmiş kredi değerlendirme işlevini güçlendirmektedir. Merkeziyetsiz kimlik ve veri protokolleri, herhangi bir üçüncü taraf müdahalesi gerektirmeyen otomatik kredi verileri doğrulama ve değerlendirme sistemine olanak tanımaktadır. Ayrıca, OScore sisteminin dayandığı yer de burasıdır. OScore sistemi sayesinde, kredi teminatları da düşürülebilmektedir. Varlıklarını dijitalleştirmek isteyen kullanıcılar, Wing Finance üzerinde OScore'un toplayabileceği zincir üstü veriler sayesinde varlıklarını kredi öğeleriyle destekleyebilmektedir.

Wing Finance, kullanıcı doğrulamalarını gerçekleştirmek için herhangi bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymaz. Bunun yerine, kullanıcıları etiketlemek için kullanılan kredi öğeleri, doğrulanabilir ve merkeziyetsiz doğrulayıcılar (DID - Decentralized Identifiers) aracılığıyla çalışmaktadır.

Wing Havuzları

Wing Finance'de; Flash Pool, NFT Pool ve Inclusive Pool olmak üzere 2 tip likidite havuzu bulunmaktadır.

  • Flash Pool

Wing, toplamda 6 havuzlu 4 ağ üzerinde konuşlandırılmıştır: Ontology, Ethereum, OKXChain, BNB Chain ve Ontology EVM. Wing Finance'in Flash Pool’u, kullanıcıların platformda varlıkları ödünç almalarına ve ödünç vermelerine olanak tanımaktadır. Borç verenler ayrıca fonlarını platformda tedarik etmek için faiz ödemeleri almaktadır. Wing Finance, varlık kaybı olasılığını önlemek için, bu tür riskleri karşılayabilecek bir sigorta havuzuna da sahiptir.

İsteyen her kullanıcı, varlıklarını Flash Pool üzerinde ödünç verebilir, karşılığında ise ödünç verdikleri varlıklar ya da platformun yerel tokeni olan WING cinsinden faiz getirisi kazanabilirler. Aynı zamanda, teminat şartlarını yerine getiren her kullanıcı Flash Pool üzerinden varlık ödünç alabilirler. WING ödülleri kazanmak içinse öncellikle WING varlıklarının 3%'ünü kilitlemeleri gerekmektedir. Likidite havuzlarının getirdiği riskleri platform içinde karşılamak için insurance (sigorta) havuzları bulunmaktadır. Bu havuzlardan yararlanmak isteyen kullanıcıların WING varlıklarını 3 gün boyunca Flash Pool’da kilitli bulundurması gerekmektedir.

  • NFT Pool

Wing Finance'in NFT Pool’u, Wing DAO platformunda yer alan NFT-teminat tabanlı bir fon havuzudur. NFT Pool güncel olarak 6 tür NFT koleksiyonu desteklemektedir: CryptoPunks, MAYC, BAYC, Meebits, Azuki ve CLONE X.

Wing Finance'in NFT havuzunun ana özelliği, eşler arası kredi modeli aracılığıyla NFT'lerin değerini ortaya çıkarmak için benzersiz ve yenilikçi bir yol oluşturmayı hedeflemesidir. Eşler arası kredi verme modeli ile kullanıcılar, kredi havuzuna likidite sağlamak için varlık havuzunda ETH varlıklarını eklemektedir. Bu kullanıcılar, ETH ve WING tokenin bir ERC-20 protokol çeşidi olan pWING cinsinden faiz getirisi elde etmektedir.

  • Inclusive Pool

Wing Finance'in Inclusive Pool’u, kullanıcıların varlıkları teminatsız şekilde borç alabilmesine ve borçlanma değerlendirmelerini en üst düzeye çıkarmalarına olanak tanıyan bir varlık likidite havuzudur. Güncel olarak Inclusive Pool’da desteklenen yalnızca 3 varlık vardır: pDAI, pUSDT ve pUSDC. Kullanıcılar, Wing Finance tarafından belirlenen kurallara tabi olarak tedarik havuzundan varlık ödünç alabilirler. Ayrıca kullanıcılar varlıklarını ödünç verebilir ancak bunu her yaptıklarında belirli bir miktarı teminatlandırmaları gerekir. Bu miktar, kullanıcıların OScore'una göre hesaplanmaktadır.


D. Wing Finance (WING) Ekip ve Şirketi

Kredilendirme tabanlı zincirler arası DeFi platformu olan Wing Finance, Ontology ekibi tarafından geliştirilmiştir. Ontology ekosisteminin kurucusu Jun Li, IT ve Fintech alanında uzun yıllar çalışarak deneyim sahibi olmuş blokzincir çözümleri mimarıdır. Li, daha önce teknik mimari, yönetim ve planlama gibi alanlarda uluslararası IT firmalarına ve büyük finansal borsalara danışmanlık yapmıştır.


E. Wing Finance (WING) Dijital Varlık Ekonomisi

Wing Finance ekosisteminin yerel tokeni olan WING, platformun ödül sistemini ve oylama mekanizmalarını desteklemek için kullanılmaktadır. Maksimum arzı 5.000.000 ve toplam arzı ise 3.427.419 WING’dir.


F. Wing Finance (WING) İş Birlikleri

Wing Finance, kurulumundan sonra çeşitli projeler ve markalarla iş birliği yapmıştır. Bu iş birliklerinden biri ise Web3 şirketi olan TaskOn’dur. Wing Finance, Twitter hesabından TaskOn ile ortaklık gerçekleştirdiklerine yönelik bir duyuruda bulunmuştur.


G. Wing Finance (WING) Değerlendirmesi

Kripto para ekosisteminin önemli bir parçası olan DeFi platformları, kripto para kullanıcılarına geleneksel finans piyasalarına benzer finansal araçlar sunarak, ekosisteminin çeşitliliğine katkıda bulunmaktadır. Çoğu DeFi ürünündeki aşırı teminatlandırma gereksinimleri, kripto para ödünç alabilecek kişilerin sayısını ve kaldırabilecekleri miktarı sınırlandırmıştır. Yeni kullanıcıları DeFi ekosistemine çekmek ise bu nedenle zor olmuştur.

Wing Finance, Ontology blokzincirinin güvenli yapısından yararlanarak kullanıcılarına daha ulaşılabilir bir kripto varlık kredi platformu sunmuştur. Diğer bir yandan kredilendirme hizmetlerinin kripto para ekosistemine dahil olması, geleneksel finans piyasalarına aşina olan kullanıcılar için yeni bir yatırım çeşidi oluşturmuştur. OnScore sistemi sayesinde kullanıcılarını geleneksel bankalara benzer kredi notu oluşturan Wing Finance, geleneksel bankaların aksine kredi puanları yükseldikçe kullanıcılarını ödüllendirmektedir. Hem borç veren hem de borç alan taraflar için kazançlı bir alışveriş sağlamaya yönelen Wing Finance, çeşitli likidite havuzları sayesinde birçok varlığın teminatladırılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca kullanıcılarına likidite havuzlarının içerdiği risklerden korumak isteyen Wing Finance, insurance – sigorta havuzları da oluşturmuştur. DeFi ekosistemi gün geçtikçe büyümeye devam etmektedir. 4 Ekim 2022 tarihi itibarıyla, Wing Finance üzerindeki toplam kilitli varlık miktarı 38.111.226 USD’dir.