Wrapped (Sarılı) Token Nedir?-banner-imageAkademi

Wrapped (Sarılı) Token Nedir?

Wrapped Token ya da dilimizdeki karşılığı ile sarılı-sarılmış token ifadesi aynı değere sahip ancak farklı blokzincirlerde ya da kontratlarda çalışan kripto paralara verilen isimdir. Bu tokenler eşdeğeri olduğu kripto paranın fiyatına eşittir ve onun fiyatıyla aynı düzeyde hareket etmektedir. Örneğin; bir wBTC’nin değeri bir BTC’ye eşittir. Bitcoin’de yaşanan fiyat hareketlerinden wBTC de aynı şekilde etkilenmektedir. Wrapped tokenların neden oluşturulduğu ve hangi amaçlar ile kullanıldığını detaylı bir şekilde inceleyelim.

2018 yılında MakerDAO ile yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayan Merkeziyetsiz Finans (DeFi) sistemi, 2020 yılı itibari ile kripto para ekosisteminin en önemli kullanım alanlarından biri haline gelmiştir. Birçok merkeziyetsiz platformun ve dijital varlığın bulunduğu DeFi ekosisteminde toplam kilitli değer tutarı 52 milyar USD seviyelerine kadar yükselmiştir. Aşağıdaki grafikte son bir yıl içerisinde merkeziyetsiz finans platformlarına kilitlenen USD miktarındaki artışı görmekteyiz.

tvl in defi.png

Merkeziyet finansın yaygınlaşması ve kullanımının artması ile birlikte de yeni dijital varlıklara olan ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu varlıklardan biri de kendi blokzinciri dışında işlem görebilen Wrapped Tokenlerdir. Örneğin, Bitcoin’le dönüştürülebilir olan wBTC, ERC-20 tokeni olarak Ethereum ağında kullanılabilmektedir. Bu sayede Ethereum ağının özelliklerinden faydalanarak Bitcoin ağına göre daha hızlı transfer edilebilmektedir. Bunun dışında sağladığı en büyük özellik Ethereum ağında yer alan akıllı sözleşmeler ile birlikte çalışabilmesidir. Ethereum ağında yer alan bir token gibi işlev görev wBTC, ağdaki merkeziyetsiz uygulamalar ve merkeziyetsiz borsalarda kullanılabilmekte ve Ethereum cüzdanlarında saklanabilmektedir. Bu sayede de merkeziyetsiz finans ekosistemi genişlemektedir.

Wrapped Bitcoin (wBTC) Nedir?

Wrapped Bitcoin ya da kısa ismi ile wBTC, Bitcoin’in Ethereum ağında ERC-20 protokolünde oluşturulmuş halidir. Bir wBTC fiyatı her zaman bir BTC’ye eşittir. Bitcoin sahibi olduğunuz zaman Bitcoinleriniz ile işlem yapabileceğiniz tek ağ Bitcoin blokzinciridir. BTC ile aynı değere sahip olan wBTC ile Ethereum ağında yer alan birçok merkeziyetsiz platform ve uygulamada işlem yapabilirsiniz. Bu sayede wBTC’ler merkeziyetsiz finans platformları ve merkeziyetsiz uygulamalar dahil olmak üzere Ethereum ekosisteminde yer alan tüm platformlara da likidite sağlamaktadır. Günümüzde (Nisan 2022) dolaşımda bulunan wBTC miktarı yaklaşık olarak 275.329 adettir. Bu miktar yaklaşık olarak 12 milyar USD’ye karşılık gelmektedir.

Wrapped Ether (wETH) Nedir?

Wrapped Ether ya da kısa ismi ile wETH, Ethereum ile birebir aynı değere sahip olan ve dönüştürülebilen, Ethereum’un ERC-20 standartlarına uygun halidir. Ethereum ağında çok sayıda merkeziyetsiz uygulamalar ve platformlar yer almaktadır. Bu platformların birçoğunda wETH kullanılmaktadır. Bunun sebebi Ethereum’un yerel kripto para birimi olan ETH’nin Ethereum blokzinciri üzerinde, ERC-20 standartlarından daha önce ortaya çıkarılmasıdır. Bu sebeple ETH, ağdaki diğer ERC-20 tokenleri ile doğrudan değiştirilemez şekildedir. Geliştiriciler bu amaçla ETH’yi iki ayrı arayüzde değerlendirmek yerine wETH’yi oluşturmuş ve ERC-20 tabanlı uygulamalarda kullanılmasını sağlamıştır. wETH bu uygulamalarda işlem yapmayı ve birçok farklı ek işlevi de yerine getirebilmektedir. Kullanıcılar wETH’lerini dilediği zaman aynı değerden 1:1 olacak şekilde ETH’ye çevirebilmektedir.