Yapay Zeka Şirketlerinin Yeni Gözdesi: Bitcoin Madenciliği

Bankacılık devi JPMorgan’ın analizine göre, yapay zeka şirketleri Bitcoin madencilik sektörüne ilgi göstermeye başladı. Nisan ayındaki halving sonrasında Bitcoin madencilik sektöründe birleşme ve satın alma anlaşmalarının sayısında artış yaşandı.

JPMorgan analistleri, yapay zeka şirketleri ve büyük ölçekli veri işleme firmalarının enerji ihtiyaçlarını karşılamak için alternatif çözümler aramaya başladığını belirtti. Bu durum, Bitcoin madencilik şirketlerini cazip bir seçenek haline getiriyor. Örneğin, bulut bilişim firması CoreWeave, Bitcoin madencisi Core Scientific (CORZ) ile 200 megavatlık bir yapay zeka anlaşması imzaladı ve ayrıca şirketi satın almak için teklifte bulundu. Bu gelişme, CORZ hisselerinin yükselmesine neden oldu.

Geçtiğimiz ay ise Bitcoin madencisi Riot Platforms, rakibi Bitfarms’ı satın almak için teklifte bulundu. JPMorgan analistlerine göre, bu tür anlaşmalar madencilerin elektrik kapasitesini etkileyip diğer madencilerin karlılığını artırarak Bitcoin ağını daha verimli bir hale getirebilir.

JPMorgan, ABD’de işlem gören Bitcoin madencilerinin 5 GW elektrik çektiğini ve fazladan 2,5 GW’lık kapasiteye daha erişim sağladığını tahmin ediyor. Bazı Bitcoin madencileri, halving sonrasında gelirlerinin azalması nedeniyle sektörden çıkmayı değerlendiriyor ve bu şirketler, yapay zeka ve büyük ölçekli veri işleme firmalarından gelecek tekliflere açık olabilir.