Yearn.finance (YFII) Neden Düştü?- 20.11.2023

Yearn Finance, merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminde bulunan bir getiri çiftçiliği platformudur. Kullanıcıların kripto varlıklarını çeşitli DeFi protokollerine yatırarak pasif gelir elde etmelerini sağlar. Yearn Finance, kullanıcıların getirilerini otomatik olarak en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır.

Yearn Finance, çeşitli protokolleri ve ürünleri bir araya getiren bir platformdur. Bu protokoller arasında, borç verme ve borç alma, likidite sağlama ve varlık yönetimi yer alır. Yearn Finance, bu protokolleri kullanarak kullanıcıların kripto varlıklarından elde ettikleri getirileri optimize etmeyi amaçlamaktadır.

YFI, son 24 saatte %5.01 yükselişle birlikte yaklaşık 263 TL’den işlem görüyor. Bir isimsiz kullanıcının, kar elde etmek adına YFI ve SUSHI token'ları üzerinde manipülatif taktikler uyguladığı ve bu sürecin fiyatı olumsuz yönde etkilediği tahmin ediliyor. Lookonchain verilere göre, 19 Kasım'da YFI'nin fiyatını dydx üzerinde manipüle etmek amacıyla bir saldırı düzenlendi. "0xCCb6" ve "0xB017" olarak tanımlı cüzdanlar, 14 ve 15 Kasım'da çeşitli adreslerden dydx'e büyük miktarda USDC yatırdılar, böylelikle YFI fiyatını şişirmiş oldular ve piyasa bunu uzun vadeli pozisyon olarak nitelendirdi. YFI’daki artış 17 Kasım tarihine kadar devam etti. 18 Kasım tarihinde "0xB017" adresinden çeşitli dydx adreslerine USDC çekildiği gözlemlendi. 18 kasık tarihinden çekilen bu yüklü USDC ile eş zamanlı olarak açığa satış pozisyonu başlatıldığı tahmin edilmekte. Rapordan elde edilen bilgilere göre gerçekleştirilen işlemler silsilesi özellikle de açığa satış işleminin YFI fiyatında etkili olduğunu söyleyebiliriz.