Yeni Bir Araştırmaya Göre Bitcoin Arzı BTC Sahipleri Arasında Eşit Olarak Dağıtılmış Durumda

2 Şubat Salı günü yayınlanan Glassnode verilerine göre, farklı boyutlardaki cüzdanlarda Bitcoin'in nispeten eşit bir şekilde yayıldığını gösteren veriler, fonların Bitcoin ağı genelinde dağılımının çok çeşitli olduğunu belirtiyor.

Araştırma, cüzdanların yalnızca %2'sinin arzının %95'ini kontrol ettiği istatistiğine dayanarak, Bitcoin'in ağının oldukça merkezileştirilmiş olduğuna dair dolaşımdaki raporlara yanıt olarak yazılmıştır. Ayrıca bu rakamlar teknik olarak doğru olsa da, bir dizi önemli faktörü hesaba katmadıkları için oldukça yanıltıcıdır. Glassnode'un baş teknoloji sorumlusu Rafael Schultze-Kraft, yakın zamanda attığı bir tweet'te bu konuya şu şekilde değindi:

“Hesapların %2'si tüm Bitcoin'lerin %95'ini kontrol ediyor. Yanlış. BTC sahipliği genellikle bildirilenden çok daha az yoğunlaştı ve zamanla dağıldı. Bu arada, balina arzı arttı ve bu durum kurumsal yatırımcıların da geldiğini gösteriyor.”

Araştırmacılar, Bitcoin ağ varlıklarını sahip oldukları varlıklara göre analiz ettiler ve bunları her biri deniz türlerinin adını taşıyan sekiz ayrı gruba ayırdı: Karides (<1 BTC), Yengeç (1-10 BTC), Ahtapot (10-50 BTC), Balık (50-100 BTC), Yunus (100-500 BTC), Köpekbalığı (500-1.000 BTC), Balina (1.000-5.000 BTC) ve Kambur Balina (> 5.000 BTC). Borsalar ve madenciler, ayrı ayrı muamele gördükleri için farklı bir kategoride belirtildi.

Ocak 2021 itibariyle, Glassnode’un araştırmasında paylaştığı kategorilerdeki Bitcoin arz dağılımı aşağıdaki gibidir:

sup-1.png

Kaynak: Glassnode

Ocak 2021 itibariyle, balinalar ve kambur balinalar Bitcoin arzının yaklaşık %31'ini kontrol etmektedir. Daha sonrasında sırasıyla, yaklaşık %23'ü kontrol eden balık, yunus ve köpekbalığı, ardından geriye kalan %23’ünü kontrol eden karides, yengeç ve ahtapot gelmektedir. Borsalar ve madenciler ise Bitcoin arzının sırasıyla %13 ve %10'unu kontrol etmektedir.

Yukarıdaki rakamları yorumlayan Schultze-Kraft, bu şekilde bir açıklama yaptı:

“Her biri 50 BTC tutan küçük kuruluşlar (karides, yengeç ve ahtapot) arzın neredeyse %23'ünü kontrol ediyor. Bu, önemli miktarda Bitcoin’in perakende yatırımcıların elinde olduğunu gösteriyor.”

Rapora göre, en küçük kuruluşların (karides + yengeç) sahip olduğu Bitcoin arzı 2017'den bu yana %130 arttı, 2. en küçük kuruluşlar (ahtapot + balık) ise %14 oranında arttı. Aynı zamanda, büyük katılımcıların tuttuğu Bitcoin arzı (yunuslar + köpek balıkları, balinalar + kambur balinalar) sırasıyla -%3 ve -%7 oranında azaldı. Bununla birlikte, balina sayısı 2020'den bu yana önemli ölçüde arttı.