Yurt Dışında Yaşayan El Salvadorlular Son 6 Ay İçinde Chivo Aracılığıyla 50 Milyon Doların Üzerinde Havale Gönderdi

El Salvador Merkez Bankası'na göre yurtdışında yaşayan El Salvadorlular bu yılın Ocak ayından Mayıs ayına kadar El Salvador'un Bitcoin cüzdanı Chivo aracılığıyla 50 milyon doların üzerinde havale gönderdi.

Chivo, Orta Amerika ülkesinin dünyada Bitcoin'i (BTC) yasal ödeme aracı olarak kabul eden ilk ülke olmasıyla birlikte Eylül 2021'de piyasaya sürüldü.

Chivo, kullanıcılara BTC ve ABD doları cinsinden komisyonsuz transferler ve ödemeler sunuyor. El Salvador'un Başkanı Nayib Bukele daha önce uygulamanın vatandaşları ülkedeki geleneksel havale ve ödeme hizmeti sağlayıcılarını kullanarak harcanan yıllık komisyonlardan yaklaşık 400 milyon dolar tasarruf ettireceğini iddia etmişti.

Uygulama aynı zamanda düşük ücretli BTC işlemleri sağlayan Bitcoin katman-2 ödeme protokolü Lightning Network'ü de kullanıyor. El Salvador'da Bitcoin ve Chivo'nun benimsenmesinin Lightning Network işlem hacimlerindeki artış üzerinde ölçülebilir bir etkisi oldu. Nitekim geçtiğimiz yıl ödeme hacminde %400'lük bir artış yaşandı.