IoTeX, IOST & Nesnelerin İnterneti-banner-imageAkademi

IoTeX, IOST & Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT), internet üzerinden diğer cihazlar ve sistemlerle veri alışverişinde bulunmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülü olan fiziksel nesnelerin ağını tanımlamaktadır. Bu cihazlar, sıradan ev eşyalarından karmaşık endüstriyel araçlara kadar çeşitlilik gösterebilmektedir.

Günümüzde, 7 milyardan fazla bağlantılı IoT cihazı kullanılırken uzmanlar bu sayının 2025'te 22 milyara ulaşacağı öngörüsündedir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Neden Önemli?

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Nesnelerin İnterneti (IoT) oldukça önemli bir teknoloji haline gelmiştir. Günlük hayatımızda kullandığımız nesneleri gömülü cihazlar aracılığıyla internete bağlayabildiğimizden beri, insanlar ve nesneler arasında sorunsuz iletişimin yolu da açılmış durumdadır. Bu hiper bağlantılı dünyada, dijital sistemler bağlantılı nesneler arasındaki her etkileşimi kaydedebilmekte, izleyebilmekte ve ayarlayabilmektedir. Nesnelerin İnterneti teknolojisiyle birlikte fiziksel dünya dijital dünyayla buluşmaktadır.

Adsız tasarım.png

Nesnelerin İnterneti Neleri Mümkün Kılıyor?

- Düşük maliyetli ve düşük enerji tüketimli sensör teknolojisine erişim

Uygun fiyatlı ve güvenilir sensörler, IoT teknolojisini daha fazla üretici için mümkün kılmaktadır.

- Bağlanabilirlik

Nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde, birçok cihaza bağlanabilmekte ve çevrim içi olarak kullanımları sağlanabilmektedir.

- Bulut bilişim platformları

Bulut platformlarının kullanılabilirliğindeki artış, hem işletmelerin hem de tüketicilerin ölçeklendirmek için yönetmek zorunda kalmadan ihtiyaç duydukları altyapıya erişmelerini sağlamaktadır.

- Makinelerin gelişimi

Makine öğrenimi ve analitikteki ilerlemelerin yanı sıra bulutta depolanan çok çeşitli ve büyük miktardaki verilere erişim sayesinde işletmeler, öngörüleri daha hızlı ve daha kolay bir şekilde toplayabilmektedir.

2025 yılına kadar, 80 trilyon GB veri üreten 75 milyardan fazla akıllı cihazın, yaklaşık olarak 11 trilyon dolarlık şaşırtıcı bir değere ulaşacağı tahmin edilen Nesnelerin İnterneti'ni (IoT) oluşturacağı düşünülmektedir. Tüm bu gelişmelerin ışığında, Nesnelerin İnterneti teknolojisi geliştirilen blokzincir projeleri ve yapılan yatırımlarla birlikte kendi ekosistemini oluşturmaya devam etmektedir.

IoTeX Nedir?

IoTeX, merkeziyetsiz kullanıcılar, geliştiriciler ve işletmeler için geliştirilmiş bir ağdır. IoTeX, insanların ve makinelerin güvenle etkileşime girebileceği merkezi olmayan bir ekosistem olan “Internet of Trusted Things” (Güvenilir Neslerin İnterneti) vizyonuyla 2017 yılında açık kaynaklı bir platform olarak kurulmuştur.

Internet of Trusted Things.png

IoTeX Nasıl Çalışır?

IoTeX’in temel amacı, gündelik hayat içerisinde insanlar ve işletmelerin üretmiş oldukları verileri kolayca yönetmelerine olanak sağlamaktır. IoTeX, fiziksel ve dijital dünyaları birbirine bağlayarak, kullanıcılara değer sağlamak ve yeni makine ekonomisini geliştirmek için makine destekli DApp'lere, varlıklara ve hizmetlere erişimi sağlamaktadır. EVM uyumlu bir "Layer 1" blokzinciri olarak IoTeX, artık sürekli büyüyen akıllı cihazlar, DApp'ler ve dijital varlıklar ekosistemine destek olmaktadır. Ağ işlemleri ve akıllı sözleşmeler, herkesin IoTeX Ağı'nda hissedar olmasını sağlayan ağın yerel tokeni IOTX tarafından desteklenmektedir.

Blokzincir teknolojisi ve güvenli donanımlar kullanan IoTeX, yalnızca IoT'nin güvenlik, gizlilik ve birlikte çalışabilirlik konusundaki eksikliklerini gidermekle kalmayarak, aynı zamanda kullanıcıların sahip oldukları verilerden/cihazlardan değer elde etmelerini sağlamaktadır.

IoTeX ekibi tarafından geliştirilmiş olan “Ucam” blokzincir teknolojisinden yararlanan bir güvenlik kamerasıdır. Güvenlik kamerası sistemine blokzincir teknolojisini entegre etmekteki temel amaç, blokzincir teknolojisinin sağladığı genel ve özel anahtar sayesinde siber saldırıları önlemek ve tüketicileri korumaktır.

IOST Nedir?

IOST, “Proof of Believability” (İnanılırlık Kanıtı) konsensüs algoritmasına dayanan merkezi olmayan bir blokzincir ağıdır. Projenin temel amacı, merkezi olmayan bir ekonominin güvenlik ve ölçeklenebilirlik ihtiyaçlarını karşılayan çevrimiçi hizmetler için mimari oluşturmaktır. Hizmetlerin İnterneti Tokeni (Internet of Services Token) anlamına gelen IOST, Hizmetlerin İnterneti için kurumsal düzeyde çalışan bir blokzincir sistemidir. Platform, bir hizmet ürünü blokzinciri sağlayarak toplu olarak benimsenmeye hazır olan blokzincir teknolojisine odaklanmıştır. Ekosistemin yerel tokeni IOST’tur ve kullanıcılar ağ üzerinde gerçekleştirdikleri işlemler için IOST cinsinden ödeme yapmaktadır.