Aave Neden Yükseldi?- 4.11.2022

Aave, kullanıcıların aracı olmadan kredi almak ve kredi vermek gibi işlemleri yerine getirebileceği ve bu şekilde faiz getirisi elde edebileceği, merkeziyetsiz bir para piyasası protokolüdür. Varlık sahipleri, pasif gelir elde etmek için piyasaya likidite sağlarken, kredi alanlar da belirli oranlarla piyasaya borçlanabilmektedir. AAVE ise Aave Protokolü’nün kripto para birimidir. Protokol üzerinde oluşturulan oylamalarda karar vermek, protokol üzerinde kilitleme (staking) işlemleri gerçekleştirerek kazanç sağlamak gibi birçok özelliğe sahiptir.

Protokolün kendisi merkezi olmayan özerk bir organizasyon veya DAO kullanır. Bu durum AAVE tokenlarını elinde tutan ve bunlarla oy kullanan kişiler tarafından işletildiği ve yönetildiği anlamına gelir.

Aave, son 24 saatte %10.14 yükselişle birlikte yaklaşık 1.752 TL’den işlem görüyor. Aave’nin son 24 saatte tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %48.43 yükselişle yaklaşık 227 milyon USD olarak görünüyor.

2 Kasım'da Aave topluluğu protokolü zkSync 2.0 test ağına yerleştirmek için oy kullandı. Teklif ilk olarak Aave ekibi tarafından merkezi olmayan borç verme hizmetini Ethereum roll-up'ının test ağına genişletmek amacıyla sunulmuştu. Öneri topluluk tarafından neredeyse oybirliğiyle kabul edildi. Oylamanın başarılı olmasının ardından Aave, Ethereum üzerinde daha hızlı işlemler ve daha düşük maliyetler sağlayan bir katman 2 roll-up ağı olan zkSync platformunun en son sürümüne geçiş yapmaya başlayacak. Bu gelişmenin Aave’nin yükselişine olumlu yansıması olduğunu söyleyebiliriz.