AB, Kripto Para Tutan Bankalar için Sermaye Gerekliliklerini Oylayacak

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi bu hafta içinde, küresel sermaye gereksinimlerini belirleyen Basel III anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin mevzuatı tamamlayacak. Yürürlüğe girmesi beklenen mevzuat, bankaların kripto varlıklarını %1,250 teminatla desteklemelerini gerektirecek. Basel III değişiklikleri, AB'nin kripto para birimine ilişkin kapsamlı mevzuatı olan Kripto Varlık Piyasalarından (MiCA) farklı bir nitelik taşıyor.

Mevzuat ayrıca "gölge bankacılık" kavramını resmen tanıtan başka değişiklikler de içeriyor. Dünya finans sisteminin yaklaşık yarısını oluşturan bu sigorta şirketleri ve yatırım fonları, bankalara kıyasla daha az düzenlemeye tabi. Değişikliklerden biri Avrupa Komisyonu'nu, bankaların gölge bankalara olan maruziyetlerinin sınırlandırılması konusunda bir rapor hazırlamakla görevlendiriyor. Diğer değişiklikler ise çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) politikalarının uygulanmasına odaklanıyor.

Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği (MiCA), nihai oylamasının çeviri sorunlarından kaynaklanan teknik nedenlerden dolayı bir kez daha ertelendiği bildirilmişti. Nihai oylamanın nisan ayında gerçekleşeceği belirtildi.