ABD’de Bir Grup Milletvekili, ERCOT’un Bitcoin Madencilerine Verdiği Desteğin Soruşturulmasını İstiyor

Senatör Elizabeth Warren liderliğindeki bazı ABD milletvekilleri ERCOT'un Teksas'taki Bitcoin madencilerine verdiği desteğin soruşturulmasını talep ediyor. Bu çerçevede Senatör Elizabeth Warren liderliğindeki bir grup ABD milletvekili, Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi'nden (ERCOT) yaklaşık 30 kripto para madencilik şirketine ev sahipliği yapan Teksas'taki Bitcoin madencileri hakkında operasyonel ve finansal bilgi sağlamasını istedi.

Söz konusu milletvekilleri, ERCOT CEO'su Pablo Vegas'a hitaben yazılan bir mektupta "ucuz işgücü ve laissez-faire düzenlemesinin" kripto para madencilerinin Teksas'a akın etmesine yol açtığını ve burayı " kuralsızlaştırılmış güvenli bir liman" haline getirdiğini iddia ettiler.

Milletvekilleri, ERCOT'un madencilere yönelik politika desteğinin, şebeke gücüne olan taleplerini artırdığını ve bölge sakinlerinin elektrik faturalarını etkilediğini savundu. Mektupta ayrıca şu ifade yer aldı:

"Kripto para madenciliğinin iklim, şebeke ve fatura ödeyenler üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, ERCOT'un bu sektöre verdiği destek sorumsuzca ve son derece endişe vericidir.Bitcoin madencileri, elektrik şebekesi üzerinde büyük baskılar yaratan madencilikten para kazanıyor: ve madenciliğe devam etmenin karlılığının azaldığı yoğun talep sırasında, madencilik operasyonlarını kapattıklarında ve hiçbir şey yapmadıklarında talep yanıtı ödemesi şeklinde yardım topluyorlar.” Milletvekilleri, kripto para madencilerine, şebekeye ekledikleri enerji yükünü elektrik faturası ödeyenlerin sırtından kaldırmaları için ödeme yapmanın haksızlık olduğunu da sözlerine ekledi.

Milletvekilleri ayrıca madenciler tarafından artan enerji talebinin, şebekeyi Şubat 2021'de birçok kişinin ölümüne neden olan elektrik kesintisine benzer bir çöküşe maruz bırakabileceği konusunda uyardı.

Şubat 2021’de Teksas’ta ne olmuştu?

Olağanüstü hal ilan edilen eyalette sıcaklık -18 dereceye kadar düşmüş, eyaletin enerji şebekesinin artan taleple çöktüğü bildirilirken yüzbinlerce ev ve işyerine elektrik verilememişti. Nitekim yaklaşık 4 milyon kişi dondurucu soğuklar altında elektriksiz kalmıştı. Kış fırtınası nedeniyle en az 24 kişinin öldüğü belirtilmişti.