ABD'de SVB'nin ardından Signature Bank da İflas Etti

ABD’de Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandığı belirtildi. New York Finansal Hizmetler Departmanından (DFS) yapılan açıklamada, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından mevduat sahiplerini korumak için Signature Bank'a kayyum atandığı duyuruldu.

New York Mali Hizmetler Departmanı Müfettişi Adrianne Harris bu gelişmenin mevduat sahiplerini korumaya yönelik olduğunu belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg, SVB ve Signature Bank'a ilişkin ortak açıklamada bulundu.

Halkın bankacılık sistemine olan güvenini güçlendirerek ABD ekonomisini korumaya yönelik kararlı adımlar atıldığı vurgulanan söz konusu açıklamada özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

"Bu adım, ABD bankacılık sisteminin, güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik edecek şekilde mevduatları koruma ve hanehalkları ile işletmelerin krediye erişimini sağlama yönündeki hayati rollerini yerine getirmeye devam etmesini sağlayacak. Mudiler, 13 Mart Pazartesi gününden itibaren paralarının tamamına erişebilecekler. SVB kararıyla ilgili hiçbir kayıp, vergi mükellefleri tarafından karşılanmayacak… Eyalet otoritesi tarafından kapatılan Signature Bank için de benzer bir sistemik risk durumunu duyuruyoruz…"

Bununla birlikte FED’den bir açıklama daha yapıldı.  Söz konusu açıklamada uygun mevduat kurumlarına sağlanacak ek finansmanın bankacılık sisteminin mevduatları koruma kapasitesini güçlendireceği ve ekonomiye sürekli para ile kredi sağlanmasına imkan verileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca "FED, ortaya çıkabilecek herhangi bir likidite baskısını ele almaya hazır" ifadesi yer aldı.

ABD’de Kaliforniya merkezli Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri olarak dikkati çekti. SVB'nin çöküşü ABD ve Avrupa'da hisse senedi piyasasını olumsuz etkiledi, bankacılık hisselerinde genel olarak düşüşe yol açtı. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), 10 Mart Cuma günü piyasalarda düşüşe neden olan SVB'ye kayyum atandığını bildirirken, SVB'nin bu yıl iflasa uğrayan ilk FDIC sigortalı kurum olduğu belirtilmişti.