ABD Hazine Bakanlığı, Uluslararası Kripto Düzenlemesi için 'Çerçeve' Geliştirdi

ABD Hazine Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Mart ayında imzaladığı kripto kararnamesi doğrultusunda hazırladığı çerçevenin Biden’a sunulduğunu aktardı.

Bakanlığın hazırladığı çerçevede Amerika'nın temel demokratik değerlerine saygı duyulmasının sağlamasının amaçlandığı vurgulanarak tüketici, yatırımcı ve işletmelerin korunmasına, küresel finansal sistemin güvenliğine ve birlikte çalışabilirliğe işaret edildi.

Çerçevenin politik hedefleri arasında; finansal hizmetlere erişimi teşvik etmek, teknolojik ilerlemeyi desteklemek, ABD’nin küresel finansal sistemdeki liderliği güçlendirmek, kripto varlıkların yasa dışı finansmanda kullanılmasının engellenmesi gibi hususların yer aldığı bildirildi.

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında "Amerika Birleşik Devletleri, ödeme verimsizliklerini azaltmak ve yeni ödeme sistemlerinin ABD değerleri ve yasal gereklilikleriyle tutarlı olmasını sağlamak için dijital ödeme mimarilerinin ve CBDC'lerin (merkez bankası dijital para birimleri) geliştirilmesine yönelik standartlar üzerinde uluslararası ortaklarla çalışmaya devam etmelidir" ifadesi de yer aldı.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Biden, mart ayında merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile diğer kripto para birimlerinin risklerinin incelenmesini öngören bir kararname imzalamıştı.

Beyaz Saray'dan kamuoyuna yapılan açıklamada, Biden’ın imzaladığı dijital varlıklara ilişkin kararnamenin; tüketicilerin korunması, finansal istikrar ile ulusal güvenliğin sağlanması ve iklim risklerinin ele alınması için ilk kapsamlı dijital varlık stratejisinin oluşturmasını hedeflediği aktarılmıştı.

Açıklamada ayrıca ABD içinde yapılan anketlerin, yetişkin Amerikalıların yaklaşık yüzde 16'sının (yaklaşık 40 milyon kişinin) kripto para birimlerine yatırım yaptığını, ticaretini gerçekleştirdiğini veya kullandığını gösterdiği belirtilmişti.