ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Gemini ve Genesis’e Dava Açtı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kayıt dışı menkul kıymetler satışı iddiasıyla Winklevoss ikizleri tarafından kurulan Gemini ve Barry Silbert'in Digital Currency Group'una ait Genesis’e dava açtı. Bu iki şirket 900 milyon USD değerindeki müşteri fonlarının akıbeti konusunda bir mücadele içinde bulunuyor.

CNBC’nin haberine göre SEC, perşembe günü Genesis ve Gemini'yi, mevduat sahiplerine sunulan yüksek getirili bir ürünle bağlantılı olarak kayıtsız menkul kıymetler sattıkları iddiasıyla suçladı.

SEC'e göre Genesis ,Gemini kullanıcılarının kripto paralarını ödünç verdi ve kârın bir kısmını Gemini'ye geri gönderdi. Gemini ise gönderilen karın %4’ün üzerindeki kısmını kendisine ayırarak kardan geriye kalan kısmı kullanıcılarına gönderdi. SEC yetkilileri, Manhattan federal mahkemesinde yapılan şikayette, Genesis'in bu ürünü bir menkul kıymet teklifi olarak kaydettirmesi gerektiğini söyledi.

SEC yetkilileri, Genesis'in borç verme faaliyetleri tarafından desteklenen Gemini'nin Earn programının, hem bir yatırım sözleşmesi hem de bir not içererek SEC'in tanımını karşıladığını belirtti.

SEC başkanı Gary Gensler konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugünkü suçlamalar, kripto para borç verme platformlarının ve diğer aracıların zaman içinde test edilmiş menkul kıymetler yasalarımıza uyması gerektiğini piyasaya ve yatırım yapan halka açık hale getirmek için önceki eylemlere dayanıyor"