ABD, bu yıl içerisinde birden çok kripto para şirketine karşı yaptırımlarda bulundu. Bunlar içerisinde hem dijital varlık alım-satım platformları yer alırken hem de kripto para ihraç eden şirketler yer aldı.
ABD’nin kripto paralar ile en yakından ilgilenen regülatör kurumu Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yaz aylarının başında dünyanın en büyük dijital varlık alım-satım platformlarından Binance’e kayıt dışı menkul kıymet satışı da dahil olmak üzere 13 farklı suçlamada bulunarak Coinbase’e ise kayıt dışı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle dava açmıştı.
Bu iki önemli dava kapsamında onlarca kripto para birimi “menkul kıymet” olarak nitelendirilmişti.
SEC yetkilileri daha sonra yaptığı açıklamalarda, söz konusu şirketler gibi birçok platformun mevcut yasaları ihlal ettiğini belirtmişti. ABD yalnızca SEC’nin açmış olduğu davalar ve vermiş olduğu cezalarla sınırlı kalmadı. Ülkenin Hazine Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı da birçok kripto para şirketine yönelik hamle gerçekleştirdi.
Hazine Bakanlığı, fidye yazılımlarında rol oynadığı gerekçesiyle bir platforma ve Rusya’dan kaynaklı bir madencilik şirketine yaptırım uyguladı.
SEC, Los Angeles merkezli bir eğlence şirketi olan Impact Theory’e suçlamada bulunularak ilk NFT yaptırımını da bu yıl içerisinde gerçekleştirdi.
ABD Yaptırımları İçin Şirketler Kripto Para Satacak Mı?
2022 yılında kripto para piyasasında bir çöküşe neden olan LUNA’nın ihraççı şirketi Terraform Labs’a, geçtiğimiz yıl iflas eden FTX’e ve FTX batışından etkilenerek iflas eden kripto kredi platformu Celsius’a yönelik yaptırımlar da gerçekleşti. 2023. Bu şirketlerin ve dijital alım satım platformlarının söz konusu yaptırımlara yönelik cezaları ve kullanıcılarına geri ödeme yapabilmek amacıyla satış yapıp yapmayacağı merak konusu oldu.
Binance’in satış yapmayacağı düşünülürken Celsius ve FTX borsalara yapılan transferlere hız kesmeden devam ediyor.
4,7 Milyar Borç İçin Satış Potansiyeli
İflas eden ve geçtiğimiz günlerde alacaklılarına ödeme yapmak için harekete geçen Celsius’un bu yılın ortalarındaki dava dosyasında göre 100 binden fazla kişiye ve 4,7 milyar dolarlık borcu bulunuyor.
Kripto para yatırım konsorsiyumu olan Fahrenhein’a açık artırma yoluyla satılan ve iflas davasından geçtiğimiz günlerde kurtulan Celsius, müşterilerine 2 milyar dolarlık Ethereum ve Bitcoin ödemesi yapacak.
Bu durumda herhangi bir satış zorunluluğu olmamasına rağmen Celsius, bu hafta içerisinde cüzdanları aracılığıyla milyonlarca dolarlık Ethereum, Chainlink ve Polygon’u borsalara taşıdı.
Geri Ödemeler İçin Haftalık Satış
Öte yandan FTX’in çöküşünden sonra kontrolü eline alan yeni yönetim 8,7 milyar dolarlık borcun 7 milyar dolardan fazlasını kurtardığını duyurmuştu. Her açıklamasında alacaklılarına dolar olarak ödeme yapmak istediğini belirten FTX, elinde bulundurduğu yüklü miktarda kripto parayı satış için onay istemiş ve mahkemeden haftalık 100 milyon doları geçmemesi şartıyla izin verilmişti.
FTX’in en çok bulundurduğu Solana (SOL) satış ihtimalleri üzerine onay gelmesiyle birlikte büyük bir düşüş yaşamıştı ancak platformun haftalık limiti ve Solana kilitlemesi tekrardan olumlu olarak karşılanmıştı.
Öte yandan FTX’in farklı cüzdanlarında 353 milyon dolar değerinde Serum (SRM), 287 milyon dolar değerinde Maps (MAPS), 256 milyon dolar değerinde Bitcoin (BTC), 160 milyon dolar değerinde Ethereum (ETH) yer alıyor. Bu durumun kripto paralar özelinde gelebilecek bir satış baskısı getirebileceği ve fiyatlarda bir düşüşe yol açabileceği tahmin ediliyor.
Ancak şirketin satış yaparak geri ödeme yapması durumunda tekrar açılma ihtimalinin artması piyasada olumlu olarak yorumlanıyor.
ABD’nin Son Yaptırımı Satış Getirecek Mi?
Bir diğer alım-satım platformu Binance, geçtiğimiz hafta ABD Adalet Bakanlığı’nın yaptırımı sonucunda yaptığı anlaşma kapsamında 4,3 milyar dolarlık ödeme yapmayı kabul etmişti. Bu doğrultuda şirketin CEO’su Changpeng Zhao istifa dahi etmişti.
Şirketin bu parayı ödemesi için olası bir satış yapmak istemesi durumunda elinde 20,5 milyar dolarlık Bitcoin, 18,84 milyar dolarlık Tether, 8 milyar dolarlık Ethereum, 7 milyar dolarlık BNB olmak ve milyarlarca dolarlık altcoin olmak üzere toplamda 66,9 milyarlık varlık bulunuyor.
Şirketin yeni CEO’su Richard Teng, borçsuz yapıları ve mütevazı giderleri sayesinde sağlam gelirleri olduğunu belirterek herhangi bir satış yapmayacaklarının sinyallerini verdi.