Algorand (ALGO)-banner-imageKoin İncelemeleri

Algorand (ALGO)

Projenin Adı: Algorand

Projenin Belirteci: ALGO

Projenin İnternet Sitesi: https://www.algorand.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/Algorand

Projenin İzahname Adresi: https://www.algorand.com/technology/white-papers


A. Algorand (ALGO) Nedir?

Algorand, birden fazla uygulamayı destekleyen ve kendi kendine çalışabilen blokzincir tabanlı merkeziyetsiz bir ağdır. Bitcoin ve diğer blokzincir ağlarında yaşanan işlem yavaşlığı problemini çözmek üzere tasarlanan Algorand ağı, yüksek hız ve verimlilik vadetmektedir.


B. Algorand (ALGO) Neler Sunmaktadır?

Algorand ağı, blokzincirlerin üçlü açmazı olarak tanımlanan, ölçeklenebilirlik, merkeziyetsizlik ve güvenlik özellikleriyle ilgilenmektedir. Bitcoin ve Ethereum gibi ekosistemin önde gelen ağları, hız ve güvenlik sorununu bir dereceye kadar çözmeye çalışıyor ancak ele alınması gereken diğer bir büyük kalem, ağın saniye başına işlem veya TPS ile ölçülen ölçeklenebilirliğidir. Başlıca blokzincirler 5-10 aralığında bir işlem hızına sahipken, Ethereum ağı ise 15 TPS aralığında bir işlem hızına sahiptir. Algorand şu anda 1.300 TPS'ye kadar işleyebilmektedir. Gelecekte ise 3.000 TPS'ye kadar işlemeyi hedeflemektedir.

Algorand, blokzincirinde “anında kesinlik” özelliği bulunmakta ve bu da işlemlerin asla çelişemeyeceği, değiştirilemeyeceği veya tersine çevrilemeyeceği anlamına gelmektedir. Bu özellik, ağın ölçeklenebilirliğini önemli ölçüde artıracaktır.

Birçok blokzincir, ağ üzerinde kullanıcı tarafından başlatılan her işlemi onaylamak veya onaylamamak için bir fikir birliği mekanizması üzerinde çalışmaktadır. Bitcoin ve Ethereum gibi zincirler, büyük bilgi işlem gücü gerektiren ve dolayısıyla daha fazla enerji tüketen bir PoW (iş kanıtı) mekanizması ile çalışmaktadır. Bu konuda Ethereum, daha enerji az enerji kullanımı sağlayan PoS (hisse kanıtı) sistemine geçmeye hedeflemektedir.. Algorand, Polkadot ve Solana gibi diğer bazı alternatif ağlar, daha uygun maliyetli ve enerji tasarruflu oldukları için birçok kesim tarafından “Ethereum katili (Ethereum Killer)” olarak adlandırılmaktadır.


C. Algorand (ALGO) Teknolojisi

Algorand, Pure PoS sistemi üzerinde çalışmaktadır. Bu sistemde, zincirdeki bir sonraki bloğu doğrulamak ve onaylamak için katılan ALGO sahiplerinden rastgele komiteler seçilmektedir. Bu rastgele eşleştirme, Algorand'ın kurucusu tarafından tasarlanmış olan VRF (Doğrulanabilir Rastgele İşlev) adlı benzersiz bir şifreleme aracı sayesinde çalışmaktadır.

Algorand ekosisteminin yerel tokeni ALGO’dur. Algorand ağı üzerinde çalışan madenciler ALGO ile ödüllendirilmektedir. Ethereum ağında çalışan doğrulayıcılar işlem büyüklüklerine göre işlem seçebilmektedir, bunun aksine Algorand ağında ise işlemler doğrulayıcılar tarafından rastgele seçilmekte ve her kullanıcı için bu süreç adil işlemektedir. Sağladığı bu adil sistem ile Algorand ağı işlem hızını da daha yükseğe çıkarmaktadır.

Algorand ayrıca ekosisteminde yer alan ve iki ana işlevsellik hizmetine sahip olan Algofi adlı merkezi olmayan ekosistem uygulama protokolünü de başlatmıştır. Algorand tabanlı bir merkeziyetsiz alım satım platformu (DEX) olan Tinyman ve bir dijital varlık madencisi olan Algomint isimli protokollerdir.


D. Algorand (ALGO) Ekibi ve Şirketi

Algorand, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bünyesinde bilgisayar bilimi profesörü olan Turing ödüllü Silvio Micali tarafından 2019 yılında kurulmuştur.

Aynı zamanda Algorand kendi ismini taşıyan kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yönetilmektedir. Algorand Vakfı, kriptograf Tal Rabin tarafından yönetilen kriptografi ve bilgisayar bilimi için çekirdek blokzincir araştırma ekibini barındıran şemsiye kuruluştur.


E. Algorand (ALGO) Dijital Varlık Ekonomisi

Algorand protokolünün gelişimini denetleyen ve finanse eden Algorand Vakfı, maksimum arzın 10 milyon ALGO olarak kalacağını açıklamıştır. 7 Mart 2022 itibarıyla dolaşımdaki miktar 7.061.971.628 ALGO’dur.

Vakfın protokolün yürürlüğe girmesinden sonraki beş yıl içinde tamamlanmasını beklediği dağıtım planı aşağıdaki gibidir.

3 milyar İlk 5 yıl boyunca dolaşıma dahil edilecek yaklaşık ALGO miktarıdır.

1.75 milyar Tahmini katılım ödüllerine ayrılmış ALGO miktarıdır.

2.5 milyar Doğrulayıcılara ayrılmış ALGO miktarıdır.

2.5 milyar Algorand Vakfı ve Algorand Inc’e ayrılmış ALGO miktarıdır.

0.25 milyar Son kullanıcı hibelerine ayrılmış ALGO miktarıdır.


F. Algorand (ALGO) İş Birlikleri

Algorand ağı, kurulumundan sonra çeşitli projeler ve markalarla iş birliği yapmıştır. Genesis Global Capital LLC, dijital para ödünç verme pazarını genişletmek adına Algorand ile iş birliği yapmıştır. e-Money, eEUR, eCHF, eNOK, eSEK ve eDKK dahil olmak üzere bir dizi Avrupa sabit parasını desteklemek için Algorand ekosistemiyle entegre çalışmaya başlamıştır.

New York merkezli Drone Racing League (DRL), Algorand ile 100 milyon dolar değerinde bir sponsorluk anlaşması imzalamıştır. Algorand, blokzincirin benimsenmesini daha çevre dostu hale getirebilecek bir hareketle ClimateTrade ile ortaklaşa bir “sürdürülebilir oracle” uygulayarak karbon-negatif bir ağ kuracağını açıklamıştır.

Müzik telif ücretlerine yatırım yapmak için ANote Music, Algorand ağı ile entegre çalışmaktadır. Algorand ekosisteminin gelişimini destekleyen Singapur merkezli Algorand Vakfı, Singapur ve Güneydoğu Asya bölgesinde blokzincir teknolojisinin gelişimini yönlendirmek için Singapur Blokzincir Birliği ile iş birliği yapmıştır.


G. Algorand (ALGO) Değerlendirmesi

Bitcoin ve Ethereum'a diğer alternatif blokzincirler gibi, Algorand da büyük ölçüde ölçeklenebilirlik sağlayan merkeziyetsiz bir yapıya odaklanmıştır. Pure Proof of Stake konsensüs mekanizması, VRF'ler ile benzersiz bir çözüm sunmaktadır. Aynı zamanda, mekanizması sayesinde diğer blokzincirlere oranla daha adil ve hızlı işlem yetkinliğine sahiptir. Tüm bunlara ek olarak, Algorand teknolojisinin arkasındaki ekip blokzincir ve kriptografi konusunda deneyimli insanlardan oluşmuştur.