Algorand (ALGO) Neden Düştü? -07.03.2023

Algorand (ALGO) Massachusetts Institute of Technology'de bilgisayar bilimleri profesörü olan ve dijital para birimleri ve blokzincir protokolleri üzerine yaptığı çalışmalarla 2012 Turing Ödülü'nü alan Silvio Micali tarafından 2019 yılında başlatıldı.

Algorand, birden fazla uygulamayı destekleyen ve kendi kendine çalışabilen blokzincir tabanlı merkeziyetsiz bir ağdır. Bitcoin ve diğer blokzincir ağlarında yaşanan işlem yavaşlığı problemini çözmek üzere tasarlanan Algorand ağı, yüksek hız ve verimlilik vadetmektedir.

Algorand, Pure PoS sistemi üzerinde çalışmaktadır. Bu sistemde, zincirdeki bir sonraki bloğu doğrulamak ve onaylamak için katılan ALGO sahiplerinden rastgele komiteler seçilmektedir. Bu rastgele eşleştirme, Algorand'ın kurucusu tarafından tasarlanmış olan VRF (Doğrulanabilir Rastgele İşlev) adlı benzersiz bir şifreleme aracı sayesinde çalışmaktadır. Algorand ekosisteminin yerel tokeni ALGO’dur. Algorand ağı üzerinde çalışan madenciler ALGO ile ödüllendirilmektedir.

ALGO son 24 saatte %2.32 düşüşle birlikte yaklaşık 4.24 TL’den işlem görüyor. Algorand, devam eden cüzdan boşaltma saldırısı konusunda hareketsiz kaldığı öne sürülerek eleştiriliyor. Eleştirinin ana noktası saldırıların bir haftadan uzun bir süre önce gerçekleştiği ancak Algorand’ın bu konuda yetersiz kaldığı şeklinde. Kendini "on-chain sleuth" olarak tanımlayan bir hesap, Algorand kullanıcılarının saldırıda milyonlarca USD kaybettiğini öne sürdü. Hayal kırıklığına uğramış Algorand yatırımcılarından gelen tweetleri derleyen ZachXBT adlı hesap, cüzdan boşaltma işlemlerinin 7 Mart itibariyle hala devam ettiğini paylaştı. Algorand Vakfı 6 Mart'ta durumu özetleyerek sorunu kabul etti. Yapılan incelemelerde herhangi bir protokol ya da yazılım geliştirme kiti açığı bulunmadığı belirtildi. Bu gelişme düşüşün nedenlerinden birisi olabilir.