An İtibariyle 81 Ülke Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini Araştırıyor

Atlantik Konseyi'nin Jeoekonomi Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 81 ülke şu anda merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) araştırıyor. Bu sayı, geçen yıl Mayıs ayındaki sayıdan daha fazla ve buna ek olarak, beş ülke kendi dijital para birimlerini tamamen piyasaya sürdü.

Merkez, geçen yıl Nisan ayında başlatılan CBDC araştırmacıları hakkındaki verilerin orijinal versiyonunun ABD Federal Rezervi ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından kullanıldığını ve yeni araştırmacı oranına göre şunları eklediğini iddia ediyor:

“81 ülke (küresel GSYİH'nın yüzde 90'ından fazlasını temsil ediyor) şu an bir CBDC araştırıyor. Mayıs 2020'de yayınlanan orijinal raporumuzda, yalnızca 35 ülke bir CBDC'yi düşünüyordu.”

Jeoekonomi Merkezi Direktörü ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski kıdemli danışmanı Josh Lipsky şunları söyledi:

“Covid'den önce, merkez bankası dijital para birimleri büyük ölçüde teorik bir alıştırmaydı. Ancak, kripto para birimlerinin yükselişi ile birlikte dünya çapında benzeri görülmemiş parasal ve mali teşvikler dağıtma ihtiyacı ile merkez bankaları, paranın evriminin onları geçmesine izin veremeyeceklerini çabucak anladılar.’’

Jeoekonomi Merkezi, kendisini “küresel zorluklara çözümler şekillendirmek için müttefikler ve ortaklarla ortaklaşa dünyadaki ABD liderliğini ve katılımını harekete geçiren tarafsız bir organizasyon” olarak tanımlamaktadır.