Ankr Network (ANKR)-banner-imageKoin İncelemeleri

Ankr Network (ANKR)

Projenin Adı: Ankr Network

Projenin Belirteci: ANKR

Projenin İnternet Sitesi: ankr.com

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/ankr

Projenin Telegram Adresi: t.me/ankrnetwork

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A. Ankr Network Nedir?

Ankr Network, kullanıcılarına diledikleri blokzincir üzerinde doğrulayıcı (node) ve API kurma ve bunları çalıştırma imkanı veren, “Dağıtık Bulut Bilgi İşlem” özelliği ile de veri merkezlerinde ya da kullandığımız cihazlarda boşta kalan bilgi işlem gücünden faydalanmayı amaçlayan “Dağıtık bir Bilgi İşlem Platformu”dur.


B. Ankr Network Neler Sunmaktadır?

Ankr teknolojisi ile dilediğiniz blokzincir üzerinde tek tıkla doğrulayıcı çalıştırabilir, bakım ve kontrol gibi teknik bilgi gerektiren konularda uzmanlığa gerek kalmaksızın doğrulayıcınızı aktif tutmaya devam edebilirsiniz. Nesnelerin interneti teknolojisinin de hızla gelişmesi ile altyapı, hizmet ve bu alandaki gelişmiş iş zekası ihtiyacı artmaktadır. Ankr bu konuda kurumlara ve bireysel kullanıcılara destek sağlamaktadır. Ankr’nin bu alanda sağladığı destekler şu şekildedir:

Tek Tıkla Kurulum: Dilediğiniz blokzincir üzerinde kısa sürede ve hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan, doğrulayıcı (node) oluşturabilirsiniz. Tüm geliştirmeler otomatik olarak Ankr tarafından izlenir ve bakımı yapılır. Hiçbir kodlama becerisi gerektirmemektedir.

Gizlilik: Varlıklarınızı Ankr Platformu sayesinde kendi cüzdanlarınızda ve kendi sorumluluğunuzda tutabilirsiniz. Ankr hiçbir özel anahtarı (private key’i) tutmamakta ya da saklamamaktadır.

Maksimum Kazanç: Hiçbir komisyon gideri ödemeden, sahip olduğunuz tokenlerden pasif gelir sağlayabilirsiniz.

Ankr ayrıca, geliştiriciler için de blokzincirler üzerine kolayca API kurma hizmeti vermektedir. Tek tıkla API hizmetlerine bağlanarak DApp (Merkezsiz uygulamalar) uygulamalarını entegre etmek, platform entegrasyonu ve veri analizi gibi hizmetler sunmaktadır.

Ankr’nin bir diğer özelliği, kullanılmayan, boştaki işlemci gücünün kullanılmasını sağlamaktadır. Bilgisayarlar, veri merkezleri derken teknoloji günümüzde tamamen farklı bir yapıya dönüşmüştür. Günümüzde şirketler, Amazon AWS, Microsoft Azure ve Alibaba gibi küresel hizmeti sağlayıcılarının yardımıyla maliyetleri düşürmekte ve dağıtımı hızlandırmaktadır. Ancak veri merkezlerinin gücü yeterince kullanılmamaktadır. Her yıl boştaki işlemci gücü artmakta ve boşa gitmektedir. Burada devreye Ankr giriyor. Ankr, kullanılmayan işlemci gücünün boşa gitmemesi gerektiği düşüncesi üzerine kurulmuş ve bu işlemci gücünün kullanılmasını amaçlamıştır. Bireysel kullanıcılar ve şirketler, cihaz ya da şirket içi veri merkezi olması fark etmeksizin, kullanılmayan işlemci gücünden, Ankr Network sayesinde kazanç sağlayabilmektedir. Bu da boşa gitmeyen ve uygun maliyetli işlemci gücü anlamına gelmektedir.


C. Ankr Network’ün Teknolojisi

Ankr, yeni bir donanım kurma ihtiyacı olmaksızın, doğrulayıcı (node) çalıştırmayı ve boşta kalan işlemci gücünü kullanmayı amaçlayan kripto para birimi tabanlı bir bilişim platformudur. Boştaki işlemci gücü, veri merkezlerini yetersiz kullanan sağlayıcılar tarafından ortaya çıkarılmaktadır. Ankr, dağıtılmış, paylaşılan bir bilişim platformu oluşturmak için kapsayıcı tabanlı ortamları (Container-based environments) kullanır. Ankr, neredeyse tüm altyapı kaynaklarını içerecek şekilde bulut teknolojisi üzerinde kendi mimari ve kaynak sağlama algoritmasını oluşturur. Bu, “Dağıtık Bulut İşleme Ağı” (Distributed Cloud Computing Network) olarak bilinir.


D. Ankr Network Ekibi ve Şirket

Ankr ekibi, 16 ülkede bulunan, yenilikler konusunda tutkulu insanlardan oluşmaktadır. Ankr, çeşitliliğin ve kapsayıcılığın dünya genelinde yeniliği ve benimsenmeyi teşvik ettiğine inandıklarını belirtmiştir. Ankr ekibi ve görev dağılımı ise şu şekildedir.

Chandler Song - CEO : California Berkeley Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümü mezunu olan Song, Berkeley Yapay Zeka Laboratuvarı’nda Asistan olarak çalıştıktan sonra Amazon Web Services ve SAP gibi şirketlerde yazılım mühendisi olarak görev almıştır. Kasım 2017 yılından itibaren de kurucu ortağı ve CEO’su olarak Ankr Network’de görev almaktadır.

Ryan Fang - COO : California Berkeley Üniversitesi İşletme bölümü mezunu olan Fang, Morgan Stanley ve Credit Suisse gibi bankalarda Yatırımcı Bankacılığı departmanlarında analist olarak çalıştıktan sonra 2017 yılından itibaren kurucu ortağı ve Operasyon Yöneticisi olarak Ankr Network’de görev almaktadır.

Stanley Wu - CTO : Shanghai Jiao Tong Üniversitesi İşletme ve Elektrik Mühendisliği bölümü mezunu olan Wu, California Berkeley Üniversitesi’nden de Veri Merkezi Yönetimi sertifikası almıştır. Amazon’da Uzman Yazılım Mühendisi olarak çalıştıktan sonra 2017 yılında kurucu ortağı olduğu Ankr Network’de Baş Teknolojisi Yöneticisi (CTO) olarak görev almaya başlamıştır.


E. Ankr Network’ün Dijital Varlık Ekonomisi

Ankr Network’ün yerel tokeni ANKR’dir.

ANKR’nin toplam arzı 10.000.000.000’dır.

Dolaşımdaki ANKR miktarı ise, 5.829.566.044 ANKR’dir. (23.10.2020 Tarihi itibariyle).

En yüksek seviyesini 10 Ağustos 2020 tarihinde 0,018332 USD olarak,

En düşük seviyesini ise 13 Mart 2020 tarihinde 0,000711 USD olarak görmüştür.

Ankr sağladığı tüm hizmetler için, hizmeti almak istediğiniz ağa göre değişiklik gösteren aylık ücretler talep etmektedir. Bu ücretleri talep ettiğiniz hizmeti kurmak istediğiniz ağın yerel tokeniyle ya da ANKR’yle ödeyebileceğiniz gibi kredi kartı ile de ödeyebilirsiniz.

ANKR, BinanceChain kontrat adresine ve Ethereum kontrat adresine sahiptir. Ankr ayrıca Amazon AWS ağında da çalışmaktadır.


F. Ankr Network İşbirlikleri

Ankr sağladığı doğrulayıcı, API ve kilitleme hizmeti ile birçok projeyi desteklemektedir. Resmi web sitesi üzerinden görüntüleyebileceğimiz desteklenen projeler şu şekildedir: Acala, Algorand, Ava, Bifrost, Binance, Bitcoin, Blockstack Full, Boid, BOINC, Cardano, Celo, Chainlink, Chainx, Compound, Cosmos, Darwinia, Dash, Decred, Elastos Ela, Elrond, EOS, Ethereum, Ethereum Medalla, Harmony Staking, Horizen, Icon Citizen, IOST, Kusama, Lto Network, Matic, NEAR, Neo, Nucypher, Nuls, Oasis Validator, Okchain, Omisego, Ontology, Pchain, Polkadot, Qtum, Reddcoin, Solana Validator, Stafi, Terra, Tezos, TomoChain, Tron, Vite, Zcash.

Bunun dışında Ankr, her geçen gün daha fazla bireysel kullanıcıya ve kurumsal şirkete doğrulayıcı (node), API, kilitleme (staking) ve dağıtılmış bulut bilgi işlem sistemi hizmeti vermektedir. Bu ve daha fazla güncel haber ve işbirliği duyurularına en hızlı şekilde ulaşmak için Bitexen Bülten kısmından “Haber Akışı” bölümümüzü günlük olarak takip edebilirsiniz.


G. Ankr Network Değerlendirme

Bir doğrulayıcı (node) çalıştırmak istediğinizde bunu kendi bilgisayarınızdan, kendi evinizden ya da ofisinizden yaptığınızda çeşitli kesintilerle karşılaşabilirsiniz. Elektrik ya da internet kesintisi gibi. Ancak doğrulayıcınızın sürekli çalışması gerekmektedir. Bu gibi kesintilerde de sahip olduğunuz doğrulayıcının çalışmama ihtimali bulunmaktadır. Ev ya da ofisiniz dışında bir “hosting” servisi ile anlaşmanız halinde de veri merkezi size bu kesintilerin yaşanmayacağını garanti edebilir ancak, doğrulayıcının bakımı için yine bilgi sahibi olmanız gereken alanlar bulunmaktadır. Bakım gibi işlemler kodlama ve teknik bilgi gerektirdiğinde birçok zorlukla karşılaşılmaktadır. Bu gibi işlerle uğraşmak istemeyen ya da bilgisi olmayan kullanıcılar Ankr’den faydalanabilmektedir. Ankr üzerinden kayıt oluşturarak, kurmak istediğiniz ağı seçip ödemesini yaparak hiçbir bilgi ya da fazladan vakit sahibi olma ihtiyacı duymadan bir doğrulayıcı (node) çalıştırabilirsiniz. Ödemeleri de yine ağın kendi tokeni ile yapabilirsiniz. Ankr ayrıca kredi kartı seçeneği de sunmaktadır. Bu hizmet sayesinde birçok sorunu Ankr üstlenmekte ve bize sadece sağladığı hizmetin bedelini ödemek kalmaktadır. Bu gibi doğrulayıcılara günümüzde ihtiyaç olmakla birlikte gelecekte çok daha fazla ihtiyaç duyulacağını düşünürsek, projenin önemini daha iyi anlayabiliriz. Bunun dışında Ankr, “Dağıtık Bulut Bilgi İşlemi” ismiyle kullanılmayan boştaki bilgi işlem gücünün kullanılmasını sağlamaktadır. Bu sayede de Ankr, verimliliği artırmakla kalmamakta bu işlemi güvenilir donanımlarla “trusted hardware” gerçekleştirmektedir. Güvenliği ise, geliştiricilerin ve yazılımcıların izin almadan, veri merkezlerinde bulut hizmeti kapsamında depolanan veriye ulaşmasına izin vermeyerek gerçekleştirmektedir. Ankr Network gelecek planlarında, cep telefonlarındaki kullanılmayan ram gücünün de pazara açılması gibi geliştirmeler bulunmaktadır. Bu kapsamda da gelecekte önemli hizmetler sunmaya devam edecektir.