ARPA Chain (ARPA)-banner-imageKoin İncelemeleri

ARPA Chain (ARPA)

Projenin Adı: ARPA Chain

Projenin Belirteci: ARPA

Projenin İnternet Sitesi: https://arpachain.io/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/arpaofficial

Projenin İzahname Adresi: https://docsend.com/view/t69gzij


A. ARPA Chain (ARPA) Nedir?

ARPA Chain, merkeziyetsiz bir hesaplama ağı olarak çalışmaktadır. ARPA Chain, kriptografik Çoklu Hesaplama ("MPC") tarafından etkinleştirilen, blokzincir tabanlı bir layer-2 çözümüdür. Protokol, blokzincirden bağımsız bir layer-2 ölçeklendirme çözümü olması bakımından diğer blokzincir teknolojilerinden farklıdır. Ek olarak ağ, kriptografik özel akıllı sözleşme yürütme gibi gizlilik özelliklerini de kullanıcılarına sunmaktadır.

ARPA Chain yerel tokeni olan ARPA’nın kullanım durumları arasında hesaplama maliyeti, veri ve model kullanım ücreti, güvenlik teminatı, topluluk yönetimi vb. bulunmaktadır. ARPA Ethereum ağında çalışmaktadır.


B. ARPA Chain (ARPA) Neler Sunmaktadır?

ARPA Chain, projesinin temel hedefi, verilerden yararlanmak için mülkiyet sahipliğini ortadan kaldırarak, veri kiralama sistemini oluşturmaktır. ARPA Chain’in çözüm sunduğu birçok hesaplama ağının muzdarip olduğu bir diğer büyük sorun, yanlış verilerdir. Hesaplamalar zincir dışı yapıldığında her zaman ek bir risk bulunmaktadır. Bu zincir dışı (Off-chain) işlemler genellikle merkezi bir sistemden gelmekte ve bu da onları zayıf bir nokta haline getirmektedir. ARPA Chain, tüm dış kaynaklı verilerin çapraz referanslı kalmasını sağlamak için özel akıllı sözleşmeleri entegre etmektedir. ARPA Chain ağının MPC Algoritması, birçok farklı tarafın verilerini gizli tutarak aynı anda hesaplama fonksiyonlarını çalıştırmasına olanak sağlamaktadır.

ARPA, Ethereum ve EOS gibi mevcut blokzincir projeleriyle uyumlu çalışabilecek yapıdadır. zincir dışı hesaplama ağı ile endüstriyel seviyede (büyük ölçekte) ölçeklenebilir işlemler ve yüksek verimli depolama özelliğiyle, diğer blokzincirlerden farklı bir yapıda çalışmaktadır.

ARPA Chain temelde kullanıcılarına;

  • DApp (Merkeziyetsiz Uygulamalar) geliştiricileri için verimli ve mahremiyet tabanlı akıllı sözleşmeler,

  • Bireyler & işletmeler için gizlilik tabanlı veri kiralama,

  • Computational sharding sayesinde ölçeklendirilebilir altyapı özellikleri sunmayı hedeflemektedir. Sharding, yatay bölümleme olarak da tanımlanan bir veri tabanı bölümleme şekline verilen isimdir. İşlem performansını iyileştirme ve sorgu yanıt süresini kısaltma fikri üzerine kurulu olan sharding, çok büyük veri tabanını daha küçük ve daha kolay yönetilebilir bölümlere ayırmayı sağlamaktadır.


C. ARPA Chain (ARPA) Teknolojisi

ARPA Chain, Çoklu Hesaplama Teknolojisi’nden oluşan, blokzincir tabanlı güvenli bir hesaplama ağı sunmaktadır. ARPA, sahip olduğu mahremiyet koruması sayesinde computational sharding teknolojisi kadar ölçeklenebilir düzeyde gizlilik tabanlı akıllı sözleşmeleri desteklemektedir.

Çoklu Hesaplama Teknolojisi (Multi-Party Computation - MPC)

MPC, birçok farklı tarafın verilerini gizli tutarak aynı anda hesaplama fonksiyonlarını çalıştırmasına olanak sağlamaktadır. Secret Sharing (Gizli Paylaşım) ve Message Authentication Code (Mesaj Onaylama Kodu) yöntemleri sayesinde, yapılan hesaplamanın doğruluğu ağdaki çoğunluğun kötü niyetli olduğu durumlarda bile garanti edilebilmektedir.

ARPA'nın MPC protokolü, her bir tarafın veri girişini özel ve güvenli tutarken, birden çok varlığın verileri iş birliği içinde analiz etmesi ve veri sinerjileri çıkarması için olanak tanımaktadır. ARPA Chain’in en belirgin özelliği olan, veri kiralama olanağı MPC tarafından sağlanmaktadır. MPC Protokolü 2 ayrı katmana ayrılmıştır bunlar; işletme (processing) ve hesaplama (computational) katmanlarıdır.

Protokol Katmanı (Protocol Layer)

ARPA Chain blokzincirinin ilk katmanı olan Protokol Katmanı, halka açık bir blokzincir olarak çalışmaktadır. Ağa isteyen herkes katılabilmekte ve herhangi bir yükümlülük olmadan ayrılabilmektedir. Protokol katmanı, kullanıcıların kazançlarını güvence altına almak için hesaplama güçlerini paylaşmalarını sağlamaktadır.

Hesaplama Katmanı (Computational Layer)

ARPA Chain blokzincirinin ikinci katmanı olan Hesaplama Katmanı, MPC sürecinin tamamlanmasında çalışmaktadır.


D. ARPA Chain (ARPA) Ekibi ve Şirketi

ARPA Chain Ceo’su olan Felix XU, Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka araştırmalarıyla tanınan New York Üniversitesi Finans, Bilişim Sistemleri bölümünden mezun olmuştur. Xu, aynı zamanda Bella Protokolü’nün de kurucusudur.

Fintech, büyük veri ve yapay zeka girişimlerine risk sermayesi yatırımı üzerinde çalışan Felix XU, son olarak Çin'deki en büyük holdinglerden biri olan Fosun Group'ta blokzincir sektörü araştırmasına ve erken aşama yatırımlarına liderlik etmiştir.


E. ARPA Chain (ARPA) Dijital Varlık Ekonomisi

ARPA Chain ekosisteminin yerel tokenı olan ARPA, ERC-20 standartlarında üretilmiştir. Maksimum arzı ise 2.000.000.000 ARPA’dır.


F. ARPA Chain (ARPA) İş Birlikleri

ARPA Chain, kurulumundan sonra çeşitli projeler ve markalarla iş birliği yapmıştır. Bu iş birliklerinden en önemlisi ise Amazon Web Services (AWS) ile yapmış olduğu iş birliğidir. Söz konusu ortaklıkta, AWS'deki ARPA güvenli bilgi işlem doğrulayıcıları, ARPA'nın blokzincir tabanlı çok taraflı bilgi işlem ağı sayesinde güvenli bir motor sağlamaktadır.


G. ARPA Chain (ARPA) Değerlendirmesi

ARPA Chain, geliştiricilere ve kullanıcılara uygulanması kolay çeşitli çözümler sunmaktadır. Ağ, kripto para ekosistemi kullanıcıları için her zaman büyük bir artı olan gizliliğin üzerinde çalışmaktadır. Ek olarak, çeşitli blokzincirlerde kullanılabilmesi, projenin genel değerini artırmaktadır.