Arweave (AR) Neden Yükseldi?- 3.11.2022

Arweave 2017 yılında Archain ismiyle duyulan depolama sorununa çözüm yolu sunmak amacıyla çıkarılan ve 2018 yılında Arweave ismiyle değiştirilen merkeziyetsiz bir depolama ağıdır. Sonsuz veri depolama hizmeti sunması amacıyla çıkarılan bu varlık, merkeziyetsiz ağ olan permaweb yapısına sahiptir.

Arweave'in kalıcı depolama alanı, teknik olarak 200 yıllık depolamayı garanti etmesine rağmen ilgi çekici bir satış noktasıdır. Arweave, veri koleksiyonlarını yedeklemek için Internet Archive ile birlikte çalışıyor. Çoğu kripto para birimi, blokzincir teknolojisi üzerine inşa edilmiştir. Arweave, verilerin bloklardan oluşan bir grafikte depolandığı blockweave adı verilen bir teknoloji ile bu konsepte kendi dokunuşunu getiriyor.

Arweave madencileri, disk alanlarını kullanarak ve ağın verilerini çoğaltarak blok örgüsünü korurlar. Veri bloklarının madenciliği ve doğrulanması, erişim kanıtı adı verilen bir sistem aracılığıyla yapılır. Erişim kanıtı sisteminde, bir madenci bir bloğu kontrol ettiğinde, bir önceki bloktan rastgele seçilen bir işaretleyiciyi de içerdiğini doğrulamalıdır.

AR, son 24 saatte %59 yükselişiyle dikkat çekti. AR, 304 TL’den işlem görüyor. AR’ın tüm piyasalardaki işlem hacmi %675 yükselişle yaklaşık 259 milyon USD olarak görünüyor.

AR’daki bu yükselişe Twitter hesabından paylaştıkları şu duyuru etkili olmuş olabilir:

“Meta'nın Instagram'daki yaratıcılarının dijital koleksiyonlarının depolanması için artık Arweave'i kullandığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Web2'nin devlerine veri kalıcılığı getiriyoruz!”