Avalanche (AVAX) Neden Düştü? -27.03.2023

Avalanche (AVAX), Avalanche blokzincir ağını temel alan kripto para birimidir. Avalanche akıllı sözleşmeler ve dApps (merkezi olmayan uygulamalar) gibi unsurların kullanımını daha kolay ve hızlı hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Avalanche, merkeziyetsiz finans uygulamaları, finansal varlıklar ve diğer hizmetler için ortak bir platform görevi görmektedir. Merkeziyetsiz bir platform olan Avalanche üzerinde isteyen herkes akıllı sözleşme çalıştırabilir, kendi dijital varlıklarını oluşturabilir ve ticaretini yapabilir. Avalanche’ın geliştirici ekibi Ava Labs, Avalanche’ın standart bir şekilde, bir saniyenin altında işlem tamamlama özelliğine sahip olan ilk akıllı sözleşme ağı olduğunu ifade etmektedir. Platformun yerel kripto para birimi AVAX’tır. Bu token, ücretleri ödemek ve staking yoluyla ağı güvence altına almak için kullanılır. Ayrıca AVAX üzerinde oluşturulan çoklu alt ağlar arasında temel bir hesap birimi sağlar. Avalanche ağına ilgi gösterilmesinin nedenlerinden biri de dolaşımda olan arzın zaman içinde azalmasına yardımcı olan işlem ücreti yakma mekanizmasıdır.

AVAX, son 24 saatte %1.22’lik düşüşle birlikte 331.73 TL’den işlem görüyor. Avalanche'ın C zinciri blok üretimini bir saatliğine durdurdu. Bu durumun ortaya çıkmasının nedenleri arasında koddaki bir hata, sorun veya organize bir ağ duraklaması olabileceği belirtiliyor. 23 Mart’ta da Avalanche’ta benzer bir sorun meydana gelmişti. Avalanche, blok üretimine bir hafta içinde ikinci kez ara verilmiş oldu. Blok oluşturma ve doğrulama genellikle sistemde bir hata olması durumunda, geliştiricilerin ve mühendislerin altta yatan sorunları çözmelerine sağlamak için duraklatılabiliyor. Ancak bu durum özellikle merkeziyetsizlik konusunda birtakım endişelere yol açabiliyor. Bu gelişme AVAX’taki düşüşün nedenlerinden birisi olabilir.