Avrupa Merkez Bankası (AMB) CBDC'leri Ödeme Aracı Olarak Kullanacak

Avrupa Merkez Bankası (AMB), dijital Euro Merkez Bankası Dijital Para Birimi'nin (CBDC) ödeme işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla tasarlandığını ve yatırım aracı olarak değil, öncelikle bir ödeme aracı olarak hizmet vereceğini açıkladı. Ulrich Bindseil, Jürgen Schaaf ve Yönetim Kurulu üyesi Piero Cipollone tarafından kaleme alınan bir blog yazısında, müşterilerin mevduatlarını dijital Euro'ları tutmak için çekme endişelerinin gereksiz olduğu belirtildi. AMB, Avrupa için dijital bir ödeme çözümü olarak yasal ihale statüsüne sahip bir dijital Euro CBDC geliştirmektedir.

Ancak, ticari bankalardan merkez bankasına olan mevduat akışının olası etkileri konusunda endişeler bulunmaktadır ve bu da CBDC'yi kontrol eden merkez bankası tarafından yapılmaktadır. Bu riski azaltmak için, dijital Euro'nun bireysel sahiplikleri sınırlı olacak ve ticari bankaların rolünü koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, CBDC faiz ödemeyecek ve şirket varlıklarını barındırmayacaktır. Bir "ters şelale" mekanizması önerilmektedir, dijital Euro hesaplarını banka hesaplarına bağlayarak, banka hesaplarından gelen herhangi bir eksikliği kapsayacak ve büyük dijital Euro bakiyelerini önleyecektir.

AMB, stabilcoin'ler ve "e-para" tehdidine karşı da uyardı, bu da genellikle kripto paraları kapsar. Banka, ticari bankaların stabilcoin kullanımını sınırlamak için net bir teşviklerinin olmayabileceği endişelerini dile getirdi ve stabilcoin'lerin kullanımının önemli hale gelebileceğinden endişe etmektedir. AMB, dijital Euro'nun bir değer deposu olarak tasarlanmadığını açıkça belirtti.

Dijital Euro'yu teşvik etme çabaları kapsamında, AMB, dijital Euro'nun finansal istikrar için güvenceleri vurgulayan bir video yayınladı, bu da dijital Euro tutma limitleri yoluyla. Ancak, dijital Euro ile yapılan işlemlerin yakından izleneceğini, gözetleneceğini ve dijital kimliklerle ilişkilendirileceğini unutmamak önemlidir, bu da merkez bankasına belirli durumlarda harcama yapma yetkisini artırabilir.