Avrupa Merkez Bankası’nın Dijital Euro ile İlgili Yaptığı Anket Sonuçları Yayınlandı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün, dijital bir euro ile ilgili kamuoyu görüşlerinin kapsamlı bir analizini yayınladı. Analize göre halkın ve profesyonellerin böyle bir dijital para biriminden istediği asıl şey mahremiyet (%43), ardından güvenlik (%18), euro bölgesi genelinde ödeme yapabilme (%11), ek maliyet olmaması (%9) ve çevrimdışı kullanılabilirlik (%8).

12 Ekim 2020'de başlatılan ve 12 Ocak 2021'de sona eren anket, 8.200'den fazla yanıt aldı. Ankete katılanların büyük çoğunluğu özel vatandaşlardı (%94). Kalan katılımcılar, bankalar, ödeme hizmeti sağlayıcıları, alım-satım yapanlar ve teknoloji şirketlerini içeren profesyonellerdi. Yanıtların çoğu Almanya (%47), İtalya (%15) ve Fransa'dan (%11) geldi.

ECB İcra Kurulu üyesi Fabio Panetta, dijital bir euronun ancak Avrupalıların ihtiyaçlarını karşılıyorsa başarılı olabileceğini belirtti ve şu şekilde bir açıklamada bulundu:

“Dijital bir euronun, halkın istişaresinde vurgulanan vatandaşların beklentilerini karşılamasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

Ankete katılanların üçte ikisinden fazlası, dijital euro erişimine izin veren yenilikçi hizmetler sunan aracıların önemini kabul ediyor ve mevcut bankacılık ve ödeme sistemlerine entegre edilmesi gerektiğini belirtiyor. Temel dijital euro ödemelerine ek olarak sağlanan ek hizmetler de istiyorlar. Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri ise, dijital bir euronun sınır ötesi ödemeleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca dijital euronun, limitlerle de olsa euro bölgesi dışında kullanılabilir olmasını istiyorlar.

Ankete katılanlardan birçok teknik öneri aldığını belirten ECB, katılımcıların dörtte birinin, nakit benzeri özellikleri kolaylaştırmak için (akıllı) kartlar veya akıllı telefonlarda bir güvenlik unsuru içeren son kullanıcı çözümleri tercih ettiğini açıkladı. Ayrıca, neredeyse yarısının, dolaşımdaki dijital euro miktarını yönetmek için limitlere, kademeli ücretlere veya ikisinin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyduğundan bahsetti.