Bahamalar’ın CBDC’si, Perakende Uygulamalarında Öncü Konumda Yer Alıyor

Danışmanlık firması PwC tarafından yapılan küresel merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'lerin) yeni bir sıralaması, Bahamaları perakende uygulamaları açısından liderlik tablosunun zirvesine yerleştiriyor.

PwC, 2021 CBDC küresel endeksinde, kripto para birimlerinin dağıtımında merkez bankasının olgunluk düzeyini iki faktöre dayanarak araştırdığını belirtti: perakende uygulamaları ve bankalar arası uygulamalar. Perakende uygulamaları, dijital nakit şeklinde doğrudan bireyler ve şirketler tarafından tutulabilen ve işlem gören CBDC'leri ifade etmektedir. Bankalar arası uygulamalar ise yerleşim için büyük finans kurumlarıyla sınırlıdır.

Perakende CBDC sıralamasında, Bahamalar'a 100 üzerinden 92 puan verildi ve diğer ülkeler arasında lider konuma yerleşti. Kamboçya 83 puan ile ikinci oldu ve onu Çin (75) ve Ukrayna (71) izledi. Bahamalar, Ekim 2020'de Kum Doları'nın başarılı bir şekilde uygulanmasından dolayı olumlu bir puan aldı. Bahamalar Merkez Bankası tarafından desteklenen Kum Doları, yetkili finans kurumları tarafından yayınlanan ulusal para biriminin dijital bir versiyonudur ve çeşitli cüzdan sağlayıcıları arasında tam bir birlikte çalışabilirlik sağladıktan sonra ticari olarak piyasaya sürülmeye giderek yaklaşmaktadır. Çin 2014 yılında perakende CBDC'yi geliştirmeye başlamış olsa da, PwC'ye göre CBDC konusunda ülke ilk 10'da değil. Bankalararası CBDC sıralamasında ise her ikisi de 100 üzerinden 80 puan alan Tayland ve Hong Kong tarafından yönetilmektedir. Singapur 75 puanla üçüncüdür ve devamından Kanada (69), Birleşik Krallık (68) ve Fransa (64) gelmektedir.