Band Protocol (BAND) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Band Protocol (BAND) Nedir?

Projenin Adı: Band Protocol

Projenin Belirteci: BAND

Projenin İnternet Sitesi: https://www.bandprotocol.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/bandprotocol

Projenin İzahnamesi: https://www.bandprotocol.com/whitepaper-3.0.1.pdf


A. Band Protocol (BAND) Nedir?

Band Protocol (BAND), 2017 yılında kurulmuş olan bir çapraz zincir veri oracle platformudur. Platform, gerçek verileri toplar ve onları API'lar ve akıllı sözleşmelerle birleştirerek, DApp'ler için on-zincir ve off-zincir veri alışverişini sağlar. Band Protocol ilk piyasa sürüldüğünde Ethereum (ETH) blokzinciri üzerine inşa edilmiş bir platformdur. Fakat, Haziran 2020'de Cosmos ağına geçiş yaparak gaz ücretlerini düşürmeyi ve maliyetleri optimize etmeyi hedeflemiştir. Kısaca Band Protocol, gerçek veriler ile blokzincirler arasında bir köprü görevi görür.


B. Band Protocol (BAND) Neler Sunmaktadır?

Band Protocol, kullanıcılarına yalnızca Ethereum ile sınırlı kalmayan geniş bir yelpazede faydalar ve hizmetler sunar. Bazı oracle'ların sadece Ethereum ile bağlantı kurabilmesine karşın Band Protocol birden fazla blokzincirle entegrasyon olabilir ve farklı blokzincir platformlarında oluşturulan dApp'lerin altyapısında hayati bir rol oynamaktadır. Ethereum dışında ekosistemlerini genişletmeyi amaçlayan dApp geliştiriciler için Band Protocol önemli bir yere sahiptir. Farklı zincirlerle entegre olması, geliştiricilere daha fazla işlevsellik sunan ve maliyetleri düşüren farklı ağları keşfetme imkanı sağlamaktadır.

Band Protocol'ün esnekliği sadece birden fazla zincire olan desteği ile sınırlı kalmaz. Aynı zamanda Open API Initiative'ye katılarak API'lar için bir standart oluşturulmasına katkı sağlar. API'lar, off-chain veri kaynakları ile blokzincirler arasında önemli bir bağlantı rolü oynar. Band Protocol, gerçek verileri verimli bir şekilde toplamak ve dApp'lere bağlamak için API'ları kullanır. Open API Initiative'ye katılarak, Band Protocol, uyumlaştırmayı geliştirme ve off-chain veri kaynakları ile blok zincirleri arasında kesintisiz bir bilgi akışı sağlamaya yönelik taahhütünü gösterir.


C. Band Protocol (BAND) Teknolojisi

Band Chain

BandChain, DApp'leri destekleyen veri kaynakları ile akıllı sözleşme platformları arasında bir köprü görevi gören, Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş veri oracle blokzinciridir. Bu zincir, 72'den fazla doğrulayıcı tarafından çalıştırılır ve bu doğrulayıcılar sayesinde zincirin merkeziyetsiz kalması sağlanır. Ayrıca, anında blok onayını sağlamak için Tendermint BFT uzlaşma algoritmasına dayanmaktadır. BandChain, maksimum yedeklilik sağlamak için iki ayrı düzeyde merkeziyetsiz yapı kullanır. İlk olarak, veri oracle dünya çapında dağıtılmış bir doğrulayıcı havuzu tarafından işletilir. Onların performansı kolayca izlenebilir ve doğrulanabilir.

Veri Esnekliği

BandChain oracle çoklu programlama dillerine uygun olarak özelleştirilebilir ve kullanıcının istediği veri akışını şekillendirmesi için esnektir. BandChain'in veri kaynağı, doğrulayıcıların verileri nereden alacaklarını özgürce belirlemelerine izin verir.

Band Standard Dataset

Band Protocol üzerindeki kapsamlı referans bir veri kümesidir ve sık sık güncellenen ve yüksek özelleştirilebilirlik sunan fiyat akışlarını içermektedir. Bu ürün, geliştiricilere DApp'lerine entegre etmek için kapsamlı ve genişletilebilir fiyat akışları sağlar. 90 kripto para biriminin ve 14 döviz kuru ve emtia için gerçek zamanlı fiyat bilgileriyle, Standart Dataset, uçtan uca esneklikle optimize edilmiştir.

Band VRF

Band Doğrulanabilir Rastgele Fonksiyonu (Band VRF), Band Protocol tarafından desteklenen bir kriptografik işlemdir. DApp'ler için doğrulanabilir ve merkeziyetsizlik sağlar. Piyango ve NFT oluşturma gibi, rastgele değerlere bağımlı olan EVM uyumlu DApp'ler için özellikle uygundur.

Band Veri Sağlayıcı Sistemi

,BandChain üzerindeki DApp'lere gerçek zamanlı veri akışları sağlayan bir hizmettir. Band Veri Sağlayıcı sistemi, verileri DApp'lere toplama, doğrulama ve dağıtma sorumluluğuna sahiptir. Toplanan verilerin doğru, güncel ve tutarlı olmasını sağlamaya yardımcı olur. Bu veriler, finansal piyasalar, ekonomik göstergeler, DeFi uygulamaları ve diğer verileri içerebilir. Band Veri Sağlayıcı, DApp'lerin verilere güvenli ve güvenilir bir şekilde erişmesini sağlar ve BandChain ağındaki DeFi ekosisteminin şeffaf, verimli ve etkili olmasına yardımcı olur.,


D. Band Protocol (BAND) Ekip ve Şirket

Band Protocol (BAND), 2017 yılında Soravis Srinawakoon, Paul Chonpimai ve Sorawit Suriyakarn tarafından kurulmuş ve hayata geçirilmiştir. Şirketin CEO'su olan Soravis Srinawakoon, geçmişte Ericcson şirketinde yazılım mühendisi olarak çalışmıştır. Aynı zamanda, The Boston Consulting Group'ta yönetim danışmanı olarak da görev yapmaktadır. Band Protocol'ün CPO'su ise Paul Chonpimai'dur. Şirketin CTO'su Sorawit Suriyakarn’dır.


E. Band Protocol (BAND) Dijital Varlık Ekonomisi

Dağıtılmış oracle ağı olan Band Protocol’un yerel tokeni BAND’dir. BAND ERC-20 ile uyumludur ve aynı zamanda teminat, yönetim ve staking amaçları için de kullanılır. BAND Token’a sahip olan kişiler, Band Protocol'e önemli güncellemeler ve geliştirmeler için oy kullanabilir. Band Protocol, ICO’sunu düzenlediğinde 5 milyon doların üzerinde fon topladı. ICO sürecindeki token arzı 100 milyondu. Bu süreçte 12 milyondan fazla BAND token satıldı. Toplam token sayısının %27'si Band Protocol'ün erken destekçilerine dağıtıldı. %25'i Band Protocol ekosistemine ayrıldı, geliştirme ekibi ise Protokol'ün geliştirilmesi karşılığında BAND token'ının %22'lik kısmına sahip oldu.


F. Band Protocol (BAND) Değerlendirme

Band Protocol, güvenli bir şekilde dış zincirlerin veri ve kaynaklara erişmesine olanak tanıyan merkeziyetsiz bir oracle ağıdır. Doğru ve güvenilir veriler sağlayan doğrulayıcıları teşvik etmek ve ödüllendirmek için yerel bir token olan BAND kullanır. Protokol güncelleştirmeleri ve değişiklikleri için token sahiplerinin oylama yapabildiği merkeziyetsiz bir yönetişim modeli kullanır. Protokol, güvenlik ve ölçeklenebilirlik için çok katmanlı bir mimari kullanır ve bu sayede geniş bir yelpazede merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesine imkan tanır.