Başkan Jerome Powell, Federal Rezerv'in Bu Yıl Halkı Dijital Bir Dolarla Meşgul Edeceğini Söyledi

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'a göre, Federal Rezerv, dijital dolar sorunu konusunda halkla ilişki kuracak.

Powell, Temsilci Patrick McHenry'nin (R-NC) dijital dolar kavramıyla ilgili sorularına yanıt olarak, 24 Şubat Çarşamba günkü Meclis Finansal Hizmetler Komitesi duruşmasında yorumlarda bulundu:

“Bu bizim için önemli bir yıl olacak. Bu yıl, halkla oldukça aktif bir şekilde iletişim kuracağız.”

Bu angajmanın halka açık etkinlikler şeklinde gerçekleşeceğini belirten Powell, daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak merkez bankasının, bu olayların yaygınlaştırılması üzerinde çalıştığını söyledi. Yine de FED, halka resmi bir plan sunmayı henüz planlamıyor. Powell'a göre, bir merkez bankası dijital para birimini (CBDC) çevreleyen politika ve teknik sorular devam ediyor. FED, sağlamlaştırılmış bir fikir üzerine yorum yapmak yerine, belirlediği problemler hakkında geri bildirim almak için halkın yorumlarını dinleyecek. Aynı zamanda, merkez bankasının dijital dolar ile ilgili tespit ettiği teknik zorluklara çözümler üzerinde çalıştığını söyleyen Powell, CBDC'leri araştıran veya yayınlayan diğer merkez bankalarıyla da görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Powell'a göre, nihayetinde dijital bir doların gelişmesi için yasama yetkisi gerekebilir. Ancak, FED bunun ne zaman ve nasıl olacağını bilmiyor çünkü Powell'ın da dediği gibi, “hangi yöne gittiğimizi görene kadar, yol henüz net değil”.

23 Şubat Salı günkü Senato duruşmasında Senatörler Cynthia Lummis (R-WY) ve Bill Hagerty (R-TN), FED'in CBDC ilerlemesi hakkında başkana sorular sordu. Bu sırada Powell, dijital doları bir “yüksek öncelikli proje” olarak adlandırdı. Powell daha önce, FED'in dijital dolar ve diğer dijital varlıkla ilgili çıkarlar üzerindeki çalışmalarını artırdığını da söylemişti. Ayrıca, geçen yıl bir CBDC'nin ABD'deki ödeme sistemine yardımcı olabileceğini de kabul etmişti.