Bayrak Formasyonu Nedir?-banner-imageAkademi

Bayrak Formasyonu Nedir?

Finansal varlıkların teknik analizinde oldukça yaygın olarak kullanılan bayrak formasyonu, uzun vadeli bir trendden kısa vadeli bir fiyat sapması ile oluşan bir formasyondur. Grafik üzerinde oluşan fiyat hareketi direk ve bayrağa benzediği için “Bayrak Formasyonu” olarak adlandırılmaktadır. Bu formasyon, bir finansal varlığın fiyatı geçici olarak mevcut trendin tersine hareket etmesiyle grafikte bir dikdörtgen şekli oluşturduğunda oluşur. Bu süreç zarfında finansal varlığın fiyatı, trend yeniden yönünü bulana kadar dar bir aralıkta sıkışır. Konsolidasyon dönemi genellikle kısa vadede oluşur.

Bayrak formasyonu iki bölümden oluşur. Bayrak direği, bayrak formasyonunun oluşumundan önce meydana gelen keskin fiyat hareketini temsil eder. Bayrak, fiyat dalgalanmalarının dar bir aralıkta oluşturduğu dikdörtgen şeklidir. Bayrak formasyonu, yatırımcılar tarafından önceki trend yönünde bir pozisyon açılması olarak yorumlanır.

Bayrak formasyonunun yükselen ve alçalan bayrak olmak üzere 2 farklı varyasyonu vardır;

Yükselen bayrak formasyonu, keskin bir yukarı yönlü fiyat hareketi (bayrak direği) olduğunda, ardından ilgili finansal varlığın fiyatı konsolidasyon sürecine girer ve grafikte bir dikdörtgen şekli (bayrak) oluşur. Yükselen bayrak formasyonu, nispeten kısa vadeli geri çekilme döneminden sonra yükseliş trendinin devam etmesi yatırımcılar tarafından beklenmektedir.

Düşen bayrak formasyonu, yükselen bayrak formasyonunun tam tersidir. Keskin aşağı yönlü fiyat hareketi (bayrak direği) olduktan sonra fiyatlar dar bir aralıkta sıkışır. Konsolidasyon sürecinde grafikte bir dikdörtgen şekli (bayrak) oluşur. Fiyat bayrak şeklini alırken ilgili finansal varlığın fiyatında hacimsiz bir artış meydana gelir. Düşen bayrak formasyonu, yatırımcılar tarafından hacimsiz çıkış grafiğinden sonra (bayrak) fiyatın tekrar trend yönünde yani aşağı yönlü tekrar hareket edeceği olarak yorumlanır.

2828.PNG

Yorumlanması

Yatırımcılar bayrak formasyonunu analiz ederken, genellikle formasyonun geçerliliğini doğrulamak için belirli özellikler ararlar. Bunlar;

  • Yatırımcılar öncelikli olarak, fiyatın konsolidasyon dönemine girmeden önce keskin bir şekilde hareket etmiş olmasına dikkat ederler, başka bir deyişle bayrak direğinin dik ve güçlü olmasına dikkat ederler. Bu, mevcut trendde güçlü bir ivme olduğunu anlamına gelmektedir.

  • İkinci olarak yatırımcılar, fiyatın potansiyel olarak daha önceki trend yönünde hareket edeceği beklentisi olduğundan, oluşan bayrak formasyonunun nispeten kısa vadeli olmasını beklerler.

  • Üçüncü olarak yatırımcılar, formasyon içerisinde fiyatın sıkıştığı dönemde başka bir deyişle bayrağın oluştuğu süreç içerisinde ilgili finansal varlığın hacminin bir önceki trend dönemine kıyasla düşük olmasını beklemektedir. Fiyattaki sıkışma veya hacmin düşmesi, piyasanın duraksadığını ve yatırımcıların aktif olarak al/sat işlemleri yapmak yerine pozisyonlarını koruduğu anlamına gelmektedir.

Bayrak formasyonunun geçerliliği onayladıktan sonra, yatırımcılar genellikle alım/satım emirlerini bayrak formasyonunun kırılma noktasında belirler. Kırılma noktası, fiyatın bayrak formasyonunun üst veya alt trend çizgisinin üstüne veya altına düştüğü noktadır. Kırılma noktası yatırımcılar tarafından giriş noktası olarak yorumlanır. Özetle, bir bayrak formasyonunu analiz ederken, yatırımcılar bir işlem yapmadan önce dik ve güçlü bir bayrak direği, nispeten kısa bir sıkışma dönemi ve diğer teknik göstergeler ve temel unsurlardan onay ararlar.

Ek olarak, bayrak formasyonları devam formasyonları olarak kabul edilir, yani bayrak formasyonları tamamlandıktan sonra fiyatın önceki trend yönünde devam etmesi beklenir. Bununla birlikte, daha bilinçli bir karar vermek için hisse senedinin diğer teknik göstergelerini (hacim, hareketli ortalama vb.) gibi temel göstergelerin takip edilmesi de önemlidir.