Bir Bilim Adamı Genetik Kodunu NFT Olarak Satışa Çıkarıyor

Nebula Genomics'in kurucu ortağı George Church, genetik kodunun sıralanmasını ve eşsiz token (NFT) şeklinde sunulmasını sağlayacak. Ayrıca, NFT’si merkezi olmayan bir sunucuda barındırılacak olan Church’ün tüm genomik verilerinin dijital konumu da kodlanacaktır. Girişimin web sitesinde, genetik ve NFT'lerle ilgili büyüleyici keşifler listelenmektedir:

“İnsan genomu, bir bireyin benzersiz bir kodlaması olmasından ötürü NFT için heyecan verici bir fırsat sunuyor. Her insanın genomu, doğası gereği değiştirilemez olan en temel ve kişisel verilerinin değişmeyen bir temsilidir.”

Bu NFT’nin önemi, George Church'ün DNA'sının dizilenen ilk DNA'lardan biri olması ve çok sayıda çalışma ve makalede kullanılması gerçeğinde yatmaktadır. Sanat ve bilimin birleşmesiyle, NFT'lerin sınırları genişlemeye devam etmektedir.

Genomik verileri ve blokzincir ağını bir araya getirmek, genetik verilerimizin depolanması üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı mümkün kıldı. DNA'mızı sıralamanın maliyeti düştükçe, daha fazla sayıda insan genetik geçmişlerini ve nereden geldiklerini öğrenmek için genetik sıralama hizmetlerini kullanmaya başladı. Bununla birlikte, veri gizliliği ve sağlanan genetik verilerin mülkiyeti ile ilgili sorular ortaya çıktı. Blokzincir, bu tür bilgilerin anonim şekilde paylaşılmasına izin vererek bu sorunu bir nevi ortadan kaldırdı. Nebula Genomics'in kurucu ortağı Kmal Obbad, tüketici genomiği endüstrisindeki gizlilik sorunları hakkında şu şekilde bir yorum yaptı:

“Tarihsel olarak, gizlilik sorunları tüketici genomik endüstrisini derinden rahatsız etmiştir. Çünkü birçok müşterinin uzun süredir fark etmediği bir şey var, bir tüketici genetik testi yaptırırken, verilerinizin bir ilaç şirketi veya üçüncü bir şahıs tarafından kullanılabilmesi için sık sık belge imzalıyorsunuz.”

Blokzincir şirketleri, gizlilik sorunlarına bir çözüm sağlamaktadır. George Church’ün NFT'si, genetik kodunun cesur bir satışıdır, sonuçta yalnızca bir kişinin ona erişmesini sağlar.