Bitcoin Cash (BCH) Neden Yükseldi?- 13.01.2023

Bitcoin Cash, Ağustos 2017'de Bitcoin çatallanmasından (fork) oluşturulan bir kripto para birimidir. Bitcoin’e kıyasla blok başına daha fazla işlemin sürece dahil edilmesini sağlayan Bitcoin Cash, blokların boyutunu 8 MB ile 32 MB arasında artırmıştır. 2017'de piyasaya sürülen Bitcoin Cash, projenin ana geliştirici grubu Bitcoin Core tarafından önerilen yol haritasına katılmayan ve Bitcoin'i küresel bir kitleye kazandırmak için farklı teknik kararların gerekli olduğuna inanan bir grup Bitcoin kullanıcısı tarafından yaratıldı. Bitcoin Cash savunucuları, Bitcoin'in geleneksel ödeme sistemleriyle rekabet edebilmesi için değişiklikler gerektirdiğine inanma eğilimindeydiler. Ayrıca, bu maliyetleri ağın diğer bölümlerine kaydırmayı tercih ederek, kullanıcıların işlem göndermek için ödediği ücretleri düşürmeyi savundular.

Bitcoin Cash, Bitcoin ile aynı toplam arza sahiptir. 21 milyon koin içeren sabit ve sınırlı bir toplam arzı vardır. Bitcoin Cash de Bitcoin gibi, her yeni blok oluşumu için İş Kanıtı (Proof of Work) algoritmasını kullanır.

BCH, son 24 saatte %9.74 yükselişle birlikte yaklaşık 2,293 TL’den işlem görüyor. BCH’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %116 yükselişle birlikte yaklaşık 348 milyon USD olarak görünüyor. BCH fiyatı, yatırımcıların protokolün mayıs ayındaki hard fork'u öncesindeki potansiyel ağ değişikliklerine ışık tutmasıyla son 24 saat içinde artış gösterdi diyebiliriz. Bitcoin Cash'in mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen hard forku, geliştiricilere göre merkezi olmayan uygulamaları doğrudan Bitcoin Cash üzerinde mümkün kılacak olan "CashTokens" planlarıyla, yeni başlayan ağa daha fazla güvenlik ve gizlilik getirecek. Bu yükselişe sebep olabilecek diğer faktörler arasında BCH’nin Mart 2023’te bir Karayip ülkesi olan St Kitts ve Nevis'te yasal ödeme aracı haline gelecek olması da bulunabilir.