Bitcoin tarihindeki en önemli güncellemelerden biri olan Taproot 709632. blokta gerçekleşerek devreye girdi. Taproot Yükseltmesi’ni ve Taproot Yükseltmesi’nin avantajlarını detaylı bir şekilde inceleyelim.
Bitcoin Taproot Yükseltmesi Nedir?
Taproot yükseltme önerisi ilk olarak Ocak 2018'de, Bitcoin Core geliştiricisi Greg Maxwell tarafından açıklanmıştır. Ekim 2020'de ise protokol geliştiricisi Pieter Wuille, Bitcoin'in bir sonraki soft fork yükseltmesi için bir “çekme talebi (pull request)” göndermiştir. Bu talep, daha fazla geliştiricinin kodu inceleyeceği ve yükseltmenin, protokole dahil edilmeye bir adım daha yaklaştığı anlamına gelmektedir. Yükseltmenin tam olarak uygulanabilmesi için doğrulayıcıların, Taproot’un yeni fikir birliği kurallarını benimsemesi gerekir. Bunun nasıl ortaya çıktığına bağlı olarak etkinleştirme, aylar sürebilmektedir.
Bitcoin'in akıllı sözleşme esnekliğini genişletirken aynı zamanda daha fazla gizlilik sunacak olan Taproot yükseltmesi, SegWit'in (Harici Şahitlik) piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin protokolü için en çok beklenen teknolojik güncellemelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitcoin transferi için yeni, daha verimli, esnek ve özel yollar sunan Taproot'un amacı, gizliliği, ölçeklenebilirliği ve güvenliği iyileştirmek için Bitcoin'in komut dosyalarının çalışma şeklini değiştirmektir.
Taproot Yükseltmesinin Avantajları
Artırılmış Gizlilik: Çoklu imza (multi-sig) gerektiren karmaşık işlemleri zincir üzerinde P2PKH işlemlerinden ayırt edilemez hale getiren Taproot, bir işlem çıktısı için gereken koşullar hakkında zincirde ortaya çıkan bilgileri en aza indirgemeyi amaçlamaktadır.
Azaltılmış İşlem Ücretleri: SegWit veya Lightning Network gibi çoklu imza gerektiren karmaşık Bitcoin işlemleri yapmak için gereken işlem veri boyutları Taproot sayesinde önemli ölçüde azaltılmaktadır. Bu da daha düşük işlem maliyetlerine yol açacaktır.
Ölçeklenebilirlik: Taproot sayesinde tek bir imza kullanılarak karmaşık işlemler gerçekleştirilebildiği için, birleştirilmiş anahtarlar ve imzalar için kullanılan bayt sayısı, kaç imzalayanın dahil olduğuna bakılmaksızın tam olarak aynı kalmaktadır. Çoklu imzaların kullanıldığı P2SH işlemlerinde ise her bir ek açık anahtar (public key) için en az 8,5 bayt gerekmektedir.
Taproot’un çözmeyi amaçladığı sorunlara bakacak olursak, gizlilik ve ölçeklenebilirlik konusunda Bitcoin ağına önemli derecede katkı sağlayacağı anlaşılmaktadır. Bitcoin ağının en büyük iki sorununa odaklanılması ve Schnorr imzaları ile MAST gibi etkili çözümlerin entegre edilmesiyle, Taproot’un Bitcoin protokolü için en önemli güncellemelerden biri olduğu söylenebilir.
Taproot Güncellemesi hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayarak akademi yazımızı okuyabilirsiniz.