Bitcoin: Düşüşün Arkasında Neler Var?

Bitcoin, 21 Temmuzdaki “The B Word” etkinliği itibarıyla başlayan yükseliş hareketi sonucu 29.000 USD seviyelerinden 52.900 USD seviyelerine kadar yükselmişti. 47 gün süren bu süreç sonunda Bitcoin, dün (7 Eylül 2021 Salı) öğleden önce başlayan sert düşüş hareketi ile 7 saat içerisinde yaklaşık 10.000 USD değer kaybetti. Günlük grafikte BTC açılış fiyatı ve gün içerisinde gördüğü en düşük fiyat arasındaki fark ise %18,71 seviyelerine kadar ulaştı. Destek bölgelerinin fiyatı tutmakta zorlandığı bu düşüş sırasında Bitcoin’in değeri 42.900 USD seviyelerine kadar gerilemiştir. Bu süreç içerisinde 2.6 Trilyon USD değerinde alım pozisyonları tasfiye olmuştur. Peki piyasadaki büyük düşüşün arkasında neler olabilir sırası ile değerlendirelim.

  • Vadeli İşlemlerde Açık İşlem Sayısında Zirve

Bitcoin ve Ethereum vadeli işlem hacmi, 12 Mayıs’ta yaşanan büyük düşüş öncesi seviyelere tekrar ulaştı. Ethereum vadeli işlem hacmi 11 milyar dolar seviyelerine çıkarken Bitcoin ise 12 Mayıs’ta 29 milyar dolar vadeli işlem hacmine sahip iken dün itibari ile 20 milyar dolar vadeli işlem hacim seviyelerine tekrar yükselmiş oldu.

Son zamanlarda vadeli işlem hacimlerinde yaşanan artış ile birlikte agresif alımlar gerçekleşirken spot ürün fiyatlarında da yaşanan artışı tetiklemesi ile birlikte piyasadaki düşüş yüksek fiyatlardan gerçekleştirilen işlemlerin tasfiye olmasıyla sonuçlandı. Dünyanın en büyük araştırma-portföy yönetim şirketlerinden Alameda Research CEO’su Sam Trabucco ise bu yaşanan düşüşe hazırlıksız yakalandıklarını dile getirdi.

  • SEC’den Coinbase Platformuna Dava Tehditi

Amerika menşeili kripto varlık alım satım platformu Coinbase, kullanıcılarına varlıklarını kredi olarak sunup gelir etme yöntemi olan “Lending” özelliğini aktifleştireceklerini ve bunun için bilgi vermek amacı ile SEC kurumuna ulaşmaları sonucunda SEC tarafından sunulan bu özelliğin bir menkul değer statüsüne ulaşacağını ve bu sebeple bu özelliği sunamayacaklarına yönelik bir cevap aldıklarını platform CEO’su Brian Armstrong, Twitter’da paylaştı. Birçok platformun bu özelliği uzun süredir sunmasına rağmen ve yasal olarak bir rehber bulunmamasına dikkat çeken Armstrong, bu cevabın arkasında farklı sebepler olabileceğine de vurgu yaptı. SEC, Coinbase platformunun “Lending” hizmeti sunmaya başlaması durumunda yasal süreçler başlatacağını belirtti.

  • Rus Hükümeti: Rusya, Bitcoin’i Yasal Olarak Kabul Etmeye Hazır Değil

El Salvador’un resmi para birimi olarak Bitcoin’i kabul etmesinin ardından, Rusya tarafından da Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilgili bir açıklama geldi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Bitcoin ya da başka bir kripto para birimini yasal olarak tanımak için hiçbir nedeni olmadığı belirtildi. Vladimir Putin’in resmi temsilcisi Dimitry Peskov’un verdiği demeçte, kripto paraların geleneksel finans sistemine ve ülkelere zarar vermesinden endişe duyduklarını ve Rusya’nın böyle bir hamleye henüz hazır olmadığını dile getirdi.

  • Tayland Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu, Tayland Maliye Bakanlığı’na Bir Platform Hakkında Tavsiye Verdi

Tayland Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu, Tayland Maliye Bakanlığı’na yaptığı bildiride dünyanın en hacimli kripto para borsalarından biri arasında yer alan bir kurumun Tayland’daki yerel yönetmeliklere uymadığı iddiasıyla faaliyetlerinin durdurulması için tavsiye verdi.

  • Satışlar Madencilerden Gelmedi

Bitcoin’de madencilerin mevcut pozisyonlarını gösteren MPI Endeksi’ni incelediğimizde ise satışların madenciler tarafından gerçekleştirilmediği görülmektedir. MPI Endeksi’nin 1.8 - 2 seviyelerinin üzerine çıkması, büyük madenci satışlarının gerçekleştiğini göstermektedir. MPI Endeksi dünkü satış hareketinde -0,59 seviyelerinden -0,33 seviyelerine yükselmiştir. Bu da madencilerin satışta büyük bir payının olmadığı anlamına gelmektedir.