Blokzincir ve Kripto Paralar Serisi #1/ Blokların İçinde Ne Var?

Bitcoin ve çok sayıda kripto paranın temelinde blokzincirler vardır ve bildiğimiz gibi blokzincirler kriptografik yöntemler kullanılarak birbirlerine bağlanmış veri bloklarının oluşturduğu bir zincir yapısıdır. Bu bloklar içerisinde ise gerçekleşen işlemlerin kayıtları bulunmaktadır. Bu açıdan bloklar genellikle kayıt defterlerinin sayfalarına benzetilmektedir.

Bloklar, blok başlığı ve blok gövdesi olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Blok başlığında mevcut yazılım sürüm bilgisi, önceki bloğa ait hash fonksiyonu, blokzincirindeki bütün işlemlerin tek bir satır hâlinde yazıldığı Merkle ağacının temel hashi, içinde bulunulan zamanın saniye cinsinden karşılığı, madencilerin bloklar için belirlediği zorluk seviyesi ve “madencilik sırasında hedef hash değerini elde etmek için gereken sayı” olarak tanımlanan nonce değeri bulunur.

Blok gövdesinde ise mevcut blokla birlikte onaylanan işlemlerin kaydı bulunur. Bu özgün yapı neticesinde tamamlanan her blok sıradaki bloğa bağlanmaktadır. Her blok mevcut işlemlerle birlikte geçmişin de kaydını barındırdığı için bloktaki verileri değiştirmek veya yanıltmak mümkün değildir.