Blokzincir, bilgi içeren blokların oluşturduğu bir zincirdir. Basitçe hash dediğimiz özel algoritmalar ile şifrelenmiş, veri takibi sağlayan, dağıtık bir veri tabanıdır.
Blokzincirin Faydaları:
Aracılara olan ihtiyacı azaltarak, gerçek kullanıcılar arasında kurulan bir ağdır. Böylece, harcanan maliyetler ortadan kalkmış olur. Çalışma saatleri ile sınırlı olmayan daha hızlı işlemlere imkân sağlamaktadır. Bilgiler tüm katılımcılar tarafından görülebilir. Blokzincilerin dağıtılmış ve şifrelenmiş yapısı, ilgili verilerin saldırıya uğramasını zorlaştırmaktadır. Blokzincirler programlanarak, belirli koşullar karşılandığında eylemlerin, olayların veya ödemelerin otomatik olarak yapılmasını sağlar.
Blokzincirler, Akıllı Sözleşmeler, Kimlik Teyiti, Sosyal Medya uygulamaları ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojik uygulamaların geliştirilmesine imkan sağlamaktadır. Gelecekte, çevrimiçi verileri yöneten ve kontrol eden Blokzincirler tamamen algoritmalar ile çalışan şirketler kurmamızı, sürücüsüz arabaları daha güvenli hale getirmemizi, çevrimiçi kimliklerimizi korumamızı ve hatta nesnelerin internetinde milyarlarca cihazı yönetmemizi sağlayabilir.